А12

Рада Федерації профспілок Рівненської області звернулася до Президента, Уряду та Верховної Ради України з приводу збільшення комунальних тарифів для населення на газ та електроенергію.

«До Федерації профспілок Рівненської області постійно звертаються спілчани з приводу необґрунтованого підвищення тарифів на газ та електроенергію, - зазначено у Заяві. - Ми, члени Ради ФПО, не можемо стояти осторонь гострих проблем, які хвилюють профспілчан нашого краю, оскільки підвищення цін на енергоносії спричинить подальше підвищення цін на товари та послуги, призведе до зупинки роботи підприємств та фізичних осіб-підприємців, а це тотальне безробіття та соціальна напруга серед населення.

Ця ситуація обурлива ще й тому, що Україна має унікальні можливості для забезпечення своїх громадян дешевими енергоносіями. У час, коли всі країни – сусіди України, розуміючи наскільки суттєво пандемія вдарила по добробуту громадян, зменшують ціну енергоносіїв – в Україні навпаки збільшують. Тому суспільна реакція на це є цілком логічною та передбачуваною. Адже, в умовах тривалого карантину, зростання безробіття та рівня бідності громадян, падіння економіки, відбувається і продовжується тиск на громадян шляхом постійного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

У нашій державі запрацював ринок газу. Однак реально ж українським споживачам ця послуга нічого позитивного ще не принесла.

ФПО вважає неприпустимим, що під лозунгом ринкових реформ та розвитку конкурентного середовища влада вже в котрий раз виконує забаганки олігархів на шкоду інтересам простих українців.

В сучасних умовах карантинних обмежень цілком виключити втручання держави в соціально-економічні процеси неможливо, оскільки ринковий розподіл по своїй природі є несправедливим. Наразі, створивши ринок постачання природного газу, енергопостачальні компанії, без будь якого обґрунтування, щомісячно збільшують ціни на природний газ.

Люди в розпачі, їм важко зорієнтуватися з ким і на який період укладати договори на постачання газу. Все це створює напругу серед населення та сприяє додатковому фінансовому навантаженню, і як результат-неможливості громадян розраховуватись за отримані послуги.

Аналогічна ситуація і щодо електричної енергії.

Українці хочуть розуміти складові своїх тарифів та знати, за що платять, і мати прозору та справедливу ціну.

Позиція профспілок – незмінна. Державна цінова політика в енергетичному секторі має бути узгоджена з політикою у сфері доходів та оплатою праці.

Не можна перекладати на людські плечі невирішені проблеми економіки та господарювання в країні, які мають компетентно і ефективно розв’язувати урядовці.

Ми прагнемо прозорості в діяльності нафтової і газодобувної промисловості та спрямування всього обсягу видобутку вітчизняного газу на потреби населення України.

Враховуючи викладене вимагаємо:

- запровадити мораторій на підвищення тарифів на енергоносії та житлово-комунальні послуги для населення на час подолання наслідків пандемії;

- відновити державне регулювання цін для населення як на ринку природного газу, так і на ринку електроенергії до виходу економіки з кризової ситуації ;

- удосконалити систему формування ціни на природний газ з обов’язковим урахуванням обсягів газу власного видобутку та його собівартості;

- забезпечити проведення незалежного аудиту формування ціни природного газу і тарифів на електричну енергію.

Сподіваємося на розуміння та підтримку вимог членів Ради ФПО»

Федерація профспілок Рівненської області.