21

Здоров’я дитини – багатство країни. Але протягом останніх років зберігається тенденція до погіршення стану здоров’я дітей, як наслідок впливу соціально-економічних, екологічних та психоемоційних факторів.

В умовах запровадження карантину для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 особливої актуальності набуває питання забезпечення прав дітей на відпочинок і оздоровлення. Для реалізації цієї мети 26 травня 2021 року розпорядженням Кабінету Міністрів України № 524-р було схвалено Концепцію Державної соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2025 року, яка дозволить надавати державну підтримку дитячим закладам оздоровлення та відпочинку усіх форм власності.

27.05.2021 під час проведення Всеукраїнської online - наради з питань оздоровлення дітей улітку 2021 року представники Міністерств і відомств, відповідальних за організацію і проведення літньої оздоровчої кампанії для дітей та підлітків, були переконані у необхідності проведення заходів із зміцнення здоров’я дітей, але підкреслили, що умови карантину потребують особливої уваги і вимог від організаторів цього процесу.

Від 8 червня почали діяти нові вимоги Головного державного санітарного лікаря щодо організації протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби, якими знято обмеження щодо вахтового методу персоналу закладів оздоровлення та відпочинку і зменшення удвічі кількості дітей у загонах. Але залишаються карантинні рекомендації щодо вимог для забезпечення проведення оздоровлення та відпочинку дітей та гарантування їхнього безпечного перебування в оздоровчих закладах.

Влітку 2021 року на території Харківської області заплановане функціонування 9 дитячих стаціонарних закладів оздоровлення та відпочинку. Для профспілок Харківщини організація оздоровлення та відпочинку дітей завжди була і є пріоритетним напрямком у роботі. За організаційної та фінансової підтримки профспілок станом на 10.07.2021 р. понад 1,5 тис. дітей оздоровлюються та відпочивають у позаміських дитячих закладах Харківської області: «Золотий колос», «БМВ», «Факел», «Лісова казка». Профспілкові комітети підприємств, організацій та установ проводять закупівлю путівок і оздоровлюють дітей у закладах оздоровлення та відпочинку інших регіонів: на Азовському морі (Кирилівка, Генічеськ, Бердянськ), Чорному морі (Одеська обл., Херсонська обл.) та Закарпатті. За умовами колдоговорів здійснюються профспілкові відшкодування.

На жаль, 2020 рік не надав можливості провести літню оздоровчу кампанію на належному рівні. Надіємось, що літо 2021 р.  стане більш радісним для наших дітей і надасть можливість організаторам дитячої оздоровчої кампанії створити умови для зміцнення стану здоров’я дітей, відновленню їх життєвих сил, а також для продовження виховного процесу та розвитку творчих здібностей дітей.

.

Матвійчук С.О., провідний інспекторорганізаційно-статутних питань ОПХО