А16 

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий висловив вдячність  співголові депутатської групи «Партія «За майбутнє» Тарасові Батенку за його принципову позицію, висловлену 12 липня 2021 року на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України до урядового законопроекту №5388 щодо дерегуляції трудових відносин.

У виступі на цьому засіданні Тарас Батенко звернув увагу керівництва парламенту на те, що «у нас непросто останній пленарний тиждень перед завершенням п'ятої сесії, але у нас останній пленарний тиждень перед 30 річницею Незалежності України. "І питання ж не в тому, скільки ми прийняли законів, а питання в тому, як ці закони працюють для людей чи на благо людей працюють, - зазначив вын. - Ми дивимося на те, які закони, законопроекти є в порядку денному на це останній пленарний тиждень і ми не бачимо пропозиції щодо ліберального податкового законодавства, запровадження стимулів для зростання підприємництва, розвитку виробництва на території України. Ми не бачимо законопроектів, які можуть допомогти запустити відновлення української економіки, що дасть нові робочі місця людям. Натомість ми знову бачимо безліч питань, які ще не готові до розгляду, про те вже включені до порядку денного. Присутні в порядку денному, на цей тиждень, такі "цікаві", в лапках, рішення, як усунення профспілок від питання розірвання роботодавцем трудового договору з працівником (законопроект 5388). Більше того, уряд ще має нахабство аргументувати таку пропозицію необхідністю зниження рівня бюрократизації трудових відносин.

Чому я про це кажу? Та тому що лише рік тому влада урочисто оголосила про запуск програми зі створення 500 тисяч нових робочих місць у різних галузях економіки. Ми ж усі про це пам'ятаємо, 500 тисяч робочих місць? Замість цього влада  лише спричинила збільшення кількості безробітних. Дані статистики приголомшливі. Згідно останніх даних Держстату з початку 2021 року рівень безробіття становить 10,5 відсотків. Це найвищий показник з початку 2017 року. Намагаючись зберегти свою репутацію під час підбиття підсумків першого року роботи, уряд називає цю  програму не інакше як програмою зі збереження 500 тисяч робочих місць. Це певна маніпуляція, вже навіть не іронічно. Вона просто знущальна для українських громадян, ми вважаємо.

Очевидно, що чинний уряд вкрай невдало впорався з наслідками пандемії в економіці та нездатний подолати проблеми безробіття сьогодні. І про це треба  прямо говорити і визнавати, не приховувати, і спільно ж з нами, депутатськими фракціями і групами, шукати варіанти як з цим боротися.

Ми переконані, друзі, що проблему безробіття необхідно вирішити якнайшвидше, адже втрата роботи – це трагедія для родин і їх сімей, це відтік професійних кадрів з країни, яких ми слабо повертаємо, ми не вміємо їх повертати, тому що уряд повинен невідкладно розробити нову стратегію стимулювання зайнятості. В її основі має бути програма стимулювання розвитку бізнесу, зокрема відродження національної промисловості. І уряд повинен забезпечити сприятливі умови для інвестицій і створення нових робочих місць. Це просто не звичайні тривіальні слова.»

 Федерація профспілок України