А1 

У Федерації профспілок Хмельницької області під керівництвом директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергія Черешні відбулася нарада за участі першого заступника голови ОДА Сергія Тюріна, Голови Федерації профспілок Хмельницької області Олега Сковороднікова, начальника Управління Держпраці у Хмельницькій області Олександра Малюзіна, керівного складу обласного, директорів філій Хмельницького ОЦЗ, Кам’янець-Подільського та Хмельницького міських центрів зайнятості. Тема: підсумки діяльності Хмельницької ОЦЗ у І півріччі 2021 року та визначення основних завдань для забезпечення системної роботи щодо надання якісних соціальних послуг населенню та роботодавцям.

А2

За словами Сергія Тюріна, робота служб зайнятості є надзвичайно важливою та актуальною для мешканців Хмельниччини. У своїй промові він зазначив: «Після закінчення жорсткого карантину відбувається пожвавлення на ринку праці: відновлюють свою роботу підприємства, продовжується реалізація програми «Великого будівництва», розбудовується інфраструктура області, як наслідок - створюються нові робочі місця. Тому нашим головним завданням залишається тісна співпраця між представниками влади та бізнесу, аби мінімізувати тіньову зайнятість та сприяти економічному процвітанню держави».

Сергій Черешня наголосив: «Завдяки системній роботі філій та базових центрів зайнятості, протягом січня – червня чисельність безробітних на обліку зменшилася на 0,6% і становила фактично 30 тис. осіб, працевлаштовано 11 тис.осіб, що на 5,2% більше, ніж за аналогічний період минулого року» наголосив директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня.

А4

Довідково. За даними Головного управління статистики в області середній розмір зарплати штатних працівників у квітні 2021 року становив 11,8 тис. гривень, що майже у 2 рази вище мінімальної зарплати (6000 грн.), проте на 13% нижче, ніж, у середньому, по Україні (13,5 тис.грн.). Допомогу по безробіттю отримували 28,5 тис. осіб. У січні-червні 2021 року база даних обласної служби зайнятості налічувала 16,7 тис. вакансій, що на 2,5% більше, ніж у січні-червні минулого року. Середній розмір оплати праці у заявлених роботодавцями вакансіях становив 7283 грн.

Станом на 1 липня 2021 року послуги обласної служби зайнятості отримували 27,4 тис. громадян, з них 12,8 тис. осіб мали статус безробітного, що на 31% менше, ніж на 1 липня 2020 року. Кількість актуальних вакансій становила 2,1 тис. одиниць, що на 21% більше, ніж на відповідну дату минулого року. У середньому на 1 вакансію претендували 6 осіб (на 1 липня 2020 року – 10 осіб).

 

На питаннях охорони та оплати праці на підприємствах, продуктивної зайнятості населення, збереження та створення робочих місць, легалізації праці акцентували Олег Сковородніков та Олександр Малюзін.

А3

Під час виступу Олег Сковородніков ознайомив присутніх з головними аспектами Стратегії розвитку ФПУ на 2021-2026 роки та основними напрямами подальшої роботи ФП області, наголосивши на незмінності головних завдань – це правовий і соціально-економічний захист членів профспілок, соціальний діалог з владою та роботодавцями, розвиток інформаційної діяльності, боротьба з «тіньовою» зайнятістю та ін. 

Враховуючи, що Голову ФП області обрано в склад комісії ФПУ з питань охорони праці, охорони здоров’я і соціального забезпечення, проблеми нещасних випадків на виробництві, виплат допомог з безробіття, соціальне страхування та інші напрями перебуватимуть під пильною увагою комісії. 

А негараздів вистачає:

- заборгованість з надання допомог по частковому безробіттю підприємствам Хмельниччини (а, точніше, - зарплат працівникам): 500 працівникам тільки Красилівського агрегатного заводу винні близько 8 млн.грн. (!). Голова ФП області звернувся до соціальних партнерів і попросив першого заступника голови ОДА Сергія Тюріна втрутитися у ситуацію, направивши відповідне звернення голові Верховної Ради України, Кабміну з метою розв’язання проблеми та недопущення соціальної напруги.

- проблема з фінансуванням та наповненням фондів соцстраху - й тут, можливо, слід внести зміни в законодавство, адже самі вони цього не вирішать. Профспілки -  категорично проти руйнації системи соціального страхування.

- найболючіше питання сучасної України – «тіньова» зайнятість (майже 50% у державі), що відчутно «б’є» по бюджетах країни, громад, фондів. Все це не дозволяє розвиватися економіці, забезпечувати соціальні виплати, покращувати добробут людей, ставить легальних роботодавців у невигідне становище, змушує працездатне населення шукати роботу за кордоном. За повідомленнями  інформаційних джерел, наприклад, тільки в Польщі трудиться біля 1,3 млн. українців. За підрахунками експертів, приблизно 700 000 (!) мають чи невдовзі матимуть право на отримання пенсії від цієї держави. І з високою ймовірністю можна припустити, що ми їх уже втрачаємо для України -  як частину професійного трудового потенціалу, платників податків, внесків тощо.

А6

Допомогти у розв’язані більшості озвучених проблем (зменшити відтік трудового потенціалу, отримати додаткові джерела фінансових надходжень) може залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій, будівництво підприємств, створення нових робочих місць, забезпечення гідної праці тощо. и та.

Але все це має бути не лише на папері чи в намірах, адже пам’ятаєте, як торік уряд гучно заявив про програму створення півмільйона нових робочих місць? Через три місяці повідомив, що це виконати неможливо, а ще через півроку -констатував, що вдалося хоча б зберегти ті ж півмільйона, але вже існуючих...  

І ще - наразі одним з найважливіших напрямів діяльності профспілок є активна боротьба проти урядових ініціатив, які суттєво погіршують становище трудівників.

Голова ФП області привітав керівництво та працівників обласного центру зайнятості з визнанням обласною організацією профспілки працівників держустанов колективного договору ОЦЗ кращим й побажав вибороти першість і на всеукраїнському рівні. Також зауважив про новації у профспілковій роботі і повідомив про презентацію, найближчим часом, профспілкового квитка-соціальної картки від Профспілки працівників держустанов України.

А5

Під час наради йшлося і про те, що в області створена робоча група в складі представників Управління Держпраці, профспілок, роботодавців, служби зайнятості, яка займається протидією незадекларованій праці. Як розповів начальник Управління Олександр Малюзін, торік впровадили програму для роботодавців «Виходь на світло», яка носила швидше інформаційний характер, наразі ж все серйозніше: після виявлення незадекларованої праці роботодавець на спрощеній системі спершу отримає попередження, а при повторному порушенні – штраф в розмірі 30 мінімальних зарплат (180 000 грн.), а роботодавець на загальній системі оподаткування – 10 мінімальних зарплат (60 000 грн.). Тож простіше і значно дешевше сплатити ЄСВ. Працівник «в тіні» втрачає соціальний захист (стаж, допомогу у випадку безробіття чи нещасного випадку на виробництві, пенсійне забезпечення і т.д.). А держава і фонди суттєво недоотримують кошти, вкрай потрібні для того, щоб забезпечити необхідні виплати, забезпечити достойну зарплату та умови праці, створювати підприємства і робочі місця, розвивати економіку і, загалом, покращувати добробут своїх громадян.

Інформаційно-аналітичний відділ ФП Хмельницької області.