А2

У Федерації профспілок Кіровоградської області відбулася знакова подія – після тривалих переговорів підписано Угоду про співпрацю між Регіональним відділенням асоціації об’єднаних територіальних громад і ФПО. Така Угода продиктована часом. Чому саме з асоціацією ОТГ? Створена в листопаді 2016 року з ініціативи трьох ОТГ, в складі яких наша Новоукраїнська міська рада, асоціація довела, що саме територіальні громади можуть забезпечити практичне впровадження позитивних змін в кожній громаді та якісне надання послуг мешканцям громад.

Голова ФПО Максим Баланенко зазначив: «У цьому ми не раз переконувалися, коли відбувався поділ майна між райрадами, РДА, коли, як кажуть, «пачками» викидали людей на вулицю. Та й сьогодні цей процес не закінчився. Продовжують гостро стояти проблеми розмежування повноважень та їх ресурсне забезпечення, спроможність територіальних громад. Держава динамічно продовжує скидати на громади всі державні пільги і гарантії, «відкусюючи» доходи. До речі, ми другі в Україні підписуємо таку Угоду і це зобов’язує нас до плідної роботи».

Звичайно, ФПО дуже турбують проблеми територіальних громад. Тому одними із напрямів співпраці з Асоціацією обласне профспілкове об’єднання  вбачає у:

-          розробленні спільних пропозицій і рекомендацій щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, стосовно економічного і соціального розвитку територіальних громад;

-         вдосконалені соціальної та економічної політики територіальних громад, реалізації їхніх повноважень (власних та делегованих).

За словами голови ФПО, профспілкове об’єднання  має цілий арсенал повноважень: звернення і вимоги до вищих органів влади, народних депутатів з питань Держбюджету та окремих проблем територій. «До речі, саме зараз формуються звернення до проекту про Державний бюджет-2022. Ми займаємо активну позицію у відстоюванні тарифів на енергоносії. І врешті решт маємо вагомий вплив на формування рівня оплати праці працівників бюджетної сфери, який є базовим у формуванні бюджетів ОТГ. Одним словом нас, дуже багато чого єднає. Приємно, що голова Новоукраїнської міської ради Олександр Корінний з 2016 року, року заснування, очолює Всеукраїнську асоціацію ОТГ, що в липні 2017 року створено перше регіональне відділення Асоціації ОТГ, і це символічно, що ми прокладаємо місток для співпраці».

У цьому році у профспілок відбувся VIII З’їзд ФПУ, в Асоціації - Національний з’їзд громад і Загальні збори Всеукраїнської асоціації ОТГ, на яких обговорено плани роботи на найближче майбутнє.

«Думаю, зазначив Максим Баланенко, ми знайдемо час, аби такі плани намітити і в нашій області».

Які побажання прозвучали від профспілок? Сприяти збереженню цілісності галузевих організаційних ланок профспілок та їхніх структур, недопущенню необґрунтованої ліквідації первинних профспілкових організацій у процесі оптимізації мережі закладів бюджетної сфери. А також сприяти укладенню колективних договорів на всіх підприємствах і в організаціях, що діють на території територіальних громад, відповідно до норм чинного законодавства, Генеральної, галузевих та територіальної угод.

З надією і оптимізмом сприйняла підписання Угоди про співпрацю і голова Регіонального відділення Асоціації об’єднаних територіальних громад Інна Завірюха: «Ми споріднені структури – Асоціація ОТГ і профспілки. І мета у нас одна – захист прав мешканців громад, їх працівників, у тому числі і членів профспілок. До речі, у Соколівській ТГ, яку я очолюю, є первинна профорганізація і ми всі є членами профспілки. Підписання Угоди дуже доречне, тому що маємо один напрямок роботи. Думаю, завжди знайдемо порозуміння, бо маємо спільну мету.

Під час церемонії підписання Угоди відбулася ще одна приємна подія – Максим Баланенко вручив найвищу профспілкову нагороду – нагрудний знак «Заслужений працівник профспілок України»  голові Кіровоградської обласної організації Всеукраїнської профспілки торгівлі Людмилі Хрипливій. Це, дійсно, – заслужена відзнака, висока оцінка багаторічної самовідданої праці задля захисту прав та інтересів спілчан.

Прес-центр ФПО

А4