3a4c629f2c6ac8c697d841fc4442b90f74bb7e53

Зміни адміністративно-територіального устрою в Україні вимагають від профспілок усіх рівнів пошуку нових підходів до вирішення питання, як залишитися всім членам профспілок  разом, не втративши галузеві інтереси, домагаючись розуміння і підтримки на всіх рівнях влади вирішення найболючіших проблем працюючої людини.

Для соціальної сфери, а це - установи, організації, підприємства, що супроводжують громадянина України від першого дня життя до останнього, реформуючись в організації надання якісних соціальних послуг згідно з вимогами державної соціальної політики в сьогоденні, потребують осмислення і визначення дій з урахуванням викликів часу.

Відбулося суттєве скорочення фахівців на всіх рівнях, впроваджуються нові структурні підрозділи соціального захисту в новоутворених територіальних громадах.

Майже всюди панує тривога, викликана неповагою до праці фахівців соціальної сфери, що базується на низькому рівні заробітної плати протягом тривалого періоду, системному збільшенні покладених обов’язків, що спричиняє надмірне фізичне перевантаження, особливо на працівників управлінь соціального захисту населення в області, де певній частині державних службовців зі стажем роботи до 3-х років адміністрація установ змушена здійснювати  доплати до мінімального розміру заробітної плати.

І все це при тому, що кожен день в ефірі ми бачимо, слухаємо позахмарно високі заробітні плати чиновників, в тому числі, і в Міністерстві соціальної політики, що не може не підтримувати значної частини фахівців системи соціального захисту населення.

У сьогоденні наші фахівці йдуть до профспілки соціальної сфери  і за допомогою, і за порадою, і почути, як жити далі, бо дуже важко витримувати обсяг поставлених завдань та забезпечувати їх якісне виконання.

Саме тому ми не маємо права залишатися такими, як були вчора. Час вимагає нових форм роботи, усіма методами зберігаючи фахових працівників, усвідомлюючи, що утворена Національна соціальна сервісна служба  спиратиметься саме на них.

Разом і тільки разом  система спроможна все це витримати і досягти наближеного до людини рівня якісних соціальних послуг.

Найважливіше, щоб нас чули, обговорювали проблеми, що хвилюють систему і  вірили в те, що Профспілка йде назустріч людині праці, не відмахуючись від неї, а підтримуючи, що за своєю суттю складає основу України, яка Конституцією проголошена СОЦІАЛЬНОЮ державою. А це - підтримка, захист, гарантія.

Нещодавно на навчальному виїзному семінарі-тренінзі в м. Одеса 95 учасників за результатами його роботи стали респондентами соціологічного дослідження шляхом анонімного анкетування, якою має бути профспілка працівників соціальної сфери.

Вразила відвертість учасників опитування з найважливіших питань: ставлення до профспілки працівників соціальної сфери, яких змін в її діяльності вимагає сьогодення, в чому саме Профспілка діє позитивно, а що необхідно змінювати, бо час плине дуже швидко і його повернути неможливо.

Загальна думка про мотиви членства в Профспілці в цілому позитивна - довіра до обласної Ради Профспілки, її дій, відкритості і готовності завжди бути поряд з тими, хто потребує  невідкладної уваги.

І хоча 72,3% респондентів висловили в цілому задоволення інформацією, що отримують від обласної Ради Профспілки про її діяльність, Федерації профспілок України, Центральної Ради Профспілки, Об’єднання профспілок Харківської області, вважаючи, що необхідно посилити інформаційну  складову на місцях від профспілкових комітетів, які щоденно працюють поряд, будучи найбільш доступними до обговорення.

В анкетах прозвучала схвальна думка на адресу газети Федерації профспілок України «Профспілкові вісті» та газети Об’єднання профспілок Харківської області «Солідарність».

Багато слушних висновків зроблено респондентами щодо необхідності змін форм надання правової допомоги Профспілкою, коли, особливо останнім часом, необхідно залучати до вирішення проблемних питань галузі депутатів обласної ради, народних депутатів, що поки йде вкрай повільно, а так бути не може, бо ми їх обирали як виразників наших інтересів та потреб.

64% учасників опитування підтвердили загальну впевненість, що колективний договір - це основний інструмент захисту інтересів працівників галузі, а робота над його удосконаленням, підвищенням ефективності має суттєво покращитися.

58,2% опитаних не брали участі в акціях протесту, колективних діях, що проводяться профспілками, проте 64,2% заявили про свою готовність захищати свої трудові та соціально-економічні права, в тому числі брати участь в акціях протестів, навіть страйках, організованих Профспілкою.

73,1% брали участь в підписанні висунутих профспілками України електронних петиціях проти  законопроектів, що звужують права найманих працівників.

Один з висновків соціологічного дослідження підтверджує позитивні зміни в настрої фахівців системи, які разом з Профспілкою виборюють свої права, виступаючи проти таких законопроектів.

Переважна більшість опитаних - 83,6% - вважає, що колективні дії Профспілки приносять конкретні результати.

96,9% опитаних відзначили позитивне ставлення адміністрації організацій до Профспілки, поважаючи її думку, підтримуючи її кроки в об’єднанні спільного руху до загальних цілей шляхом боротьби  за досягнення поставленої мети на благо Людини праці.

Вище зазначене підтверджується висновком дослідження, що жоден з опитуваних не вибрав таку форму, як «відкрита конфронтація  на основі  ультиматумів».

Половина учасників семінару вважає, що шлях до підвищення авторитету Профспілки лежить через особисте усвідомлення кожним необхідності наявності Профспілки, яка за думкою її членів, організовуючи проведення освітніх, культурно-масових заходів, в тому числі, патріотичного характеру, створює умови для вільного неупередженого спілкування, спрямовує у разі необхідності зусилля на створення колективних форм впливу на осучаснення профспілкового руху в кожній установі, організації, на підприємстві.

Висловлюємо вдячність фахівцям кафедри соціології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна в проведенні соціологічного дослідження. Враховуючи результати опитування, найближчим часом плануємо посилення шляхів співпраці з головами територіальних громад, переважна більшість яких - зрілі політики, свідомі фахівці та й просто добрі чуйні люди, що розуміють потреби своїх мешканців, покроково забезпечуючи їх реалізацію. І шлях ефективної профспілки будь-якої галузі, на наш погляд, стати реальним учасником  процесів, що відбуваються.

Людмила Пластун, голова Харківської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери