b157dd4e0047220b9716b7a54c9ab145

Правління Латвійського союзу вільних профспілок (ЛССП) направило спікеру Сейму і всім парламентським фракціям листа, в якому висловлює заперечення проти планованих поправок до закону, які дадуть роботодавцю право звільняти працівників, які не щеплені від Covid-19.

Депутати Сейму в середу розпочали обговорення нормативно-правової бази, пов'язаної з обов'язковою вакцинацією. Виступаючи проти звільнення невакцинованих працівників, правління ЛССП підкреслює, що мета законопроєкту «Поправки до закону про управління поширенням інфекції Covid-19» - надавати послуги, не наражаючи на небезпеку здоров'я інших людей, - може бути досягнута за допомогою інших методів, таких як дистанціювання, використання захисних масок, протоколи безпеки, провітрювання приміщень, медичні огляди, регулярне тестування або дистанційна робота.

ЛССП підтримує тільки добровільну вакцинацію і закликає політиків пояснювати свою позицію, надаючи повну інформацію, щоб допомогти кожному працівникові прийняти власне рішення. ЛССП також закликає депутатів Сейму під час обговорення цього законопроєкту і реалізації його мети дотримуватися принципів пропорційності і недискримінації - підтримувати добровільність вакцинації, розширювати масштаби тестування на "Covid-19", мотивувати Міністерство охорони здоров'я дозволити використання більш дешевих тестів і не допустити звільнення невакцинованих працівників.

ЛССП також закликає включити в законопроєкт презумпцію, згідно з якою, якщо протягом певного періоду після вакцинації погіршився стан  здоров'я або настала смерть людини, то передбачається, що наслідки настали через вакцину, якщо держава не доведе зворотне. Крім того, профспілки просять надавати один оплачуваний вихідний після щеплення.

За матеріалами сайту профсіпкли металургів і гірників України http://pmguinfo.dp.ua/mir/4793-profspilka-ne-mozhna-dopustiti-zvilnen-neshcheplenikh-vid-covid-19-pratsivnikiv