IMG 20210813 121538

13 серпня у столичному Будинку профспілок відбулася презентація збірника документів і матеріалів «Чорні дошки України. Чернігівська область».

У презентації взяли участь заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драпятий, перший заступник генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду Андрій Загорулько, керівник наукового управління Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін, директорка Інституту дослідження Голодомору Світлана Маркова, представник Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Юрій Баланюк.

Під час презентації було зазначено, що збірник є одним із результатів роботи Інституту дослідження Голодомору. Взагалі історичні дослідження Голодомору-геноциду є фундаментальним напрямом у його діяльності. Вони охоплюють увесь спектр наукової діяльності – від архівного пошуку історичних джерел, їхнього атрибутування, аналізу, систематизації до оприлюднення результатів дослідження у вигляді монографій, наукових стаей, тез конференцій, введення до наукового обігу виявлених архівних документів у формі збірників документів і матеріалів тощо.

IMG 20210813 121719

Наголошувалось, що одним із найстрашніших злочинів проти людства у минулому столітті став злочин геноциду української нації, вчинений комуністичним тоталітарним режимом у 1932 – 1933 роках. Серед богатьої засобів, використаних для знищення хліборобів-українців, була і така репресія, як занесення на «чорну дошку». У 1932 році «чорні дошки» було перетворено на жорстокий репресивний елемент механізму Голодомору. Разом з іншими чинниками «чорні дошки» забезпечили втілення задуму комуністичного тоталітарного режиму знищити будь-які прояви національного руху й упокорити тих українців, хто вижив, зокрема й на теренах сучасної Чернігівщини та північної Сумщини.

235698489 806882243324559 5841233946958112540 n

«Сьогодні ми презентуємо збірник документів і матеріалів «Чорні дошки України  Чернігівська область», - зазначив . Андрій  Загоруйко . - Наш інститут працював над цим проектом два роки і вийшла дуже ґрунтовна праця, яка краще розкриває суспільству  правду про голодомор. Для нас приємно, що поки твориться музей голодомору, нас підтримують у нашій праці і у видання наших наукових досліджень».

235551564 213335897292823 1759833633161345068 n

Євген Драпя’тий, у своєму виступі, зокрема, пригадав,  як він свого часу брав участь у подіях, приурочених голодомору в Криму :

«Якось ми проводили в музеї в  Сімферополі подію приурочену Голодомору, - сказав він. - І знаючи, що там така ситуація, що там сильна комуністична шабашність, я знав, що цю подію будуть пікетувати і я думав: як же мені вийти з цієї ситуації, як донести і показати всім,  що голодомор – це не є надумане Україною. А ще щоб  показати , що ці події були  і в Криму. Ось який вихід я  знайшов. Я знайшов  твір  Максимільяна Волошина, в якому він описує  події голоду в Криму у 1921-1922 роках.

Те, що працює музей  та інститут над цією тематикою – це важливо. Якщо ми не волатимемо  про цю гірку правду, то це невірно. Ця книга розказує  правду про голодомор.  А те, що проводиться ця подія – презентація «Чорних дошок»  напередодні 30- річчя незалежності України, говорить про жертовність українського народу»

Прес-центр Федерації профспілок України