unnamed

У Верховній Раді кілька місяців лежить законопроєкт, в якому з 2023 року пропонують підвищувати пенсійний вік для українців – на один місяць щороку. Таким чином, до 2035-го українці можуть виходити на пенсію в 61 рік, а не в 60. При цьому, зважаючи на середню тривалість життя українців, чоловіки на пенсії живуть ще близько 8 років, а жінки – близько 17 років. Тоді як в європейських країнах цей термін становить в середньому 20 років.

Журналісти порталу «Слово і діло» проаналізували, в якому віці виходять на пенсію і скільки в середньому живуть чоловіки та жінки в різних країнах.

В Україні вік виходу на пенсію однаковий і для чоловіків, і для жінок – 60 років. А середня тривалість життя різна: 68 років для чоловіків і майже 78 років для жінок.

У Білорусі жінки виходять на пенсію у 57 років і 6 місяців і живуть у середньому 79 років і 7 місяців. Для чоловіків же пенсійний вік – 62 роки і 6 місяців, а середня тривалість життя – майже 70 років.

У сусідній з нами Польщі жінки виходять на пенсію в 60 років, чоловіки – в 65 років. Середня тривалість життя жінок становить майже 82 роки, а чоловіків – 74 роки та 6 місяців.

В інших європейських країнах пенсійний вік вищий, але й середня тривалість життя більше. Наприклад, в Нідерландах громадяни виходять на пенсію у віці близько 66 років. При цьому жінки в середньому живуть близько 83 років, а чоловіки – трохи більше 80.

У 67 років виходять на пенсію в Греції, Італії, Ісландії та Норвегії. Чоловіки в Греції живуть у середньому 78 років і 7 місяців, жінки – 83 роки і 7 місяців. Середня тривалість життя в Італії становить майже 85 років для жінок і майже 81 рік для чоловіків. В Ісландії жінки живуть в середньому майже 84 роки, чоловіки – майже 81 рік. У Норвегії чоловіки доживають до 81 року, жінки – до 84 років.

В європейських країнах найвища тривалість життя жінок в Іспанії – майже 86 років, а чоловіків – в Швейцарії (майже 82 роки).

У США чоловіки і жінки виходять на пенсію у 67 років. Чоловіки в середньому живуть трохи більше 76 років, а жінки – майже 81 рік. Пенсійний вік у Канаді – 65 років, а середня тривалість життя становить близько 84 років для жінок і трохи більше 80 років для чоловіків.

У Китаї на пенсію виходять рано порівняно з іншими країнами: жінки – в 50-55 років, чоловіки – в 60 років. При цьому жінки в середньому живуть більше 80 років, а чоловіки – майже 75 років.

Джерело: https://bit.ly/3yypMQd