30 03

Німецькі дослідники проблем пенсійних реформ припускають, що в майбутньому співробітники, що працюють в складних умовах, повинні мати можливість більш раннього виходу на пенсію без фінансових втрат.

Згідно з дослідженням Німецького інституту економічних досліджень (DIW), проведеного на прохання громадського руху Соціальна асоціація Німеччини (VdK), держслужбовці живуть більш ніж на чотири роки довше, ніж працівники фізичної праці.

Різниця впадає в очі особливо серед чоловіків. Вийшовши на пенсію, 65-річні чиновники можуть розраховувати прожити ще 21,5 року, співробітники того ж віку і самозайняті можуть сподіватися в середньому на 19 років, а робочі лише на 15,9 року.

Колишні держслужбовці-жінки живуть в середньому на 3 роки довше, ніж зайняті фізичною працею.

Отже, відмінності в тривалості життя не є випадковими, а пов'язані з соціальним статусом. І це вказує на фундаментальну проблему пенсійної системи: нерівність в доходах посилюється нерівною тривалістю життя.

Соціальна асоціація Німеччини піддала критиці підвищення пенсій держслужбовцям. При заробітку 31 872 євро в рік робітник повинен пропрацювати не менше 45 років і вийти на пенсію в 67 років, щоб отримати встановлену законом пенсію в розмірі 1 058 євро.

Державний службовець з таким же доходом, пропрацювавши 40 років до свого 67-річчя, може розраховувати на пенсію в розмірі 1902 євро.

Такий стан асоціація назвала «подвійно несправедливим» і закликала до гнучкого пенсійного віку, змінюваному в залежності від тяжкості роботи і розміру пенсії, та виступила проти фіксованого терміну виходу на пенсію у віці 67 років.

В Соціальної асоціації Німеччини вважають, що в майбутньому всі співробітники, включаючи державних службовців та самозайнятих, повинні будуть робити внески в загальну пенсійну схему, що, на думку асоціації, зробить «пенсійний» підхід більш справедливим.

Джерело:  http://pmguinfo.dp.ua/