DSC 1574 

2 серпня відбулося засідання робочої групи, яка створена рішенням Виконкому ОПХО від 3 серпня 2021 року № В-14-1 на виконання п.4 постанови ФПУ від 24.06.2021 № П-1-8 «Про заходи, спрямовані на недопущення просування законодавчих ініціатив щодо скорочення прав працівників і їхніх представників». Члени групи одноголосно обрали її головою Сергія Геннадійовича Волкова, заступника Голови ОПХО, секретарем – Наталю Олександрівну Гриценко.

С. Г. Волков відмітив, що у жовтні громадськість країни відзначає ряд  знакових дат, які знаходяться в сфері виконання статутних завдань профспілок та повинні стимулювати профспілкову активність:

1-  жовтня Міжнародний день людей похилого віку;

6 - жовтня  день профспілок;

7 - жовтня Всесвітній день дій за гідну працю;

8- жовтня День юриста;

17 - жовтня Міжнародний день боротьби з бідністю.

Також  С.Г. Волков зазначив, що у світі з настільки розвиненою економікою, технологіями і наявністю фінансових ресурсів є неприпустимим те, що мільйони людей живуть у крайній убогості через недооцінену і недооплачену працю. Злидні - це не просто економічна проблема, це позбавлення людей можливості використовувати свої права на гідне життя, в тому числі:

 • небезпечні умови праці

• небезпечне житло

• недолік здорової їжі

• нерівний доступ до правосуддя

• обмежений доступ до охорони здоров'я.

В Україні наступ на права працівників та профспілок не припиняється, як і розробка та прийняття законопроектів на основі 2708, які не узгоджуються з соціальними партнерами. Так,  вступив в дію закон про зміни до деяких законодавчих актів щодо попередження розповсюдження COVID-19, який зняв обмеження на відключення населення за борги по комунальним послугам на період карантину. До прийняття змін на період дії карантину та 30 днів після нього заборонялося нарахування пені та штрафів за заборгованість за житлово-комунальні послуги та припинення надання таких послуг.

Згідно зі змінами до закону, заборона залишається діяти тільки в регіонах, де встановлено "червоний" рівень епідеміологічної небезпеки.

Таким чином, комунальні підприємства зможуть відключати боржників від газу, електроенергії та інших видів комунальних послуг через 30 днів після того, як регіон вийде з "червоної" зони карантину.

Щоб відновити подачу комунальних послуг у разі відключення, побутовим споживачам, крім погашення заборгованості, доведеться також сплатити послугу повторного підключення.

Члени робочої групи обговорили заходи до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю, які планується розглянути на засіданні Президії ФПУ 14 вересня та на засіданні  Виконкому ОПХО 21 вересня, виконавчу дисципліну членських організацій, настрій в трудових колективах та готовність до акцій протесту,

Наталя Гриценко, заввідділом ОПХО