241042797 531919034693166 8050138928575027099 n
Як відомо, профспілки завжди тримають під контролем тарифи, які в Україні досить непередбачувані, та шукають шляхи впливу на владу задля пом’ягшення тарифного тягаря. З цією метою Федерація профспілок області, звернулася до Федерації профспілок України, аби її Президія прийняла відповідні рішення, які б вплинули на державну тарифну політику. До речі, об’єднання профспілок Харківської області уже звернулося до ФПУ щодо реалізації активних дій для недопущення зростання вартості енергоносіїв і комунальних послуг. Профспілкове об’єднання Кіровоградщини підтримало вимоги харківських колег.
Про що йдеться у листі? Уряд практично усунувся від контролю енергоринку. Так, він щоденно анонсує про зниження тарифу на електроенергію, запровадження якого торкнеться 80 відсотків споживачів (250 кВт за тарифом 1,44 грн.). При цьому замовчується факт скасування цілого ряду пільгових тарифів, а саме: 90 коп. при споживанні 100 кВт і 3000 кВт при електричному опаленні.
Спочатку уряд активно агітував відмовлятися від газу, аргументуючи енергонезалежністю. Саме задля цього було запроваджено тариф у розмірі 90 копійок за кіловат. А що відбувається тепер? Опалення двокімнатної квартири площею 50 кв. метрів при витраті електроенергії 900 кВт коштувало 810 грн., тепер зросте до 1512 гривень (збільшиться в 1,9 раза).
До того ж розмір тарифу зрівняли для тих, хто споживає більше 250 кВт в межах 1000 кВт і 5000 кВт. То про яке зниження анонсує уряд? Хіба що для тих, хто має палаци.
Щоденно із засобів масової інформації надходять повідомлення про необхідність збільшення вартості газу, бо в Європі вона значно виросла. А оскільки у нас відсутній торговельний майданчик газу, можливість підвищення ціни до європейського рівня цілком вірогідна.
Заговорили про підвищення тарифу на розподіл газу у зв’язку із зростанням ціни на газ. Облгази Фірташа теоретично мають право, бо в собівартості тарифу на розподіл газу третина припадає на вартість газу на власні потреби. І не виключено, що свого доб’ються, як добилися включення компенсації витрат за попередні періоди, починаючи із 2014 року. Результат - збільшення тарифу на розподіл газу ще на третину.
Окремо про централізоване теплопостачання. Цинізм, з яким уряд обдурив теплогенеруючі підприємства, вражає. Влада умовила мерів підписати меморандум про не підвищення тарифів на тепло при підвищенні ціни газу, пообіцявши різницю в тарифах. І як завжди, обіцянку не виконала, загнавши підприємства в борги, які й так досягли космічних розмірів.
За словами Кропивницького міського голови, тільки до початку опалювального сезону міському теплогенеруючому підприємству треба заплатити 42 млн. грн. боргів і 10 млн. грн. попередньої оплати, і тільки тоді можна отримати газ.
Нас чекає найважчий в історії міста опалювальний сезон. Уряду до цього справи немає. Меморандум підписали і забули. Тепер усе можна списати на органи місцевого самоврядування. Уже стало для уряду правилом прикриватися ринковими реформами і розвитком конкурентного середовища.
НКРЕКП, основним завданням якої є здійснення державного регулювання з метою досягнення балансу інтересів споживачів, суб’єктів господарювання, що проводять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг і держави, стоїть на боці господарників, не враховуючи злиденний стан споживачів.
Економічна криза, пандемія, безробіття, які призводять споживачів до бідності, зовсім не цікавлять Регулятора, а пропозиції при публічному обговоренні проектів тарифів, як правило, не враховуються, а з боку профспілок відстоюються не завжди активно. Схоже, такі дії Регулятора влаштовують державу, яка мириться зі свавіллям на енергоринку, де процвітає корупція, і не вживає відповідних заходів.
Вважаємо за необхідне терміново розглянути питання щодо недопущення підвищення тарифів на енергоносії та комунальні послуги на Президії ФПУ та зажадати від уряду:
- вивчити питання щодо звільнення (зменшення) податку на додану вартість та постачання газу населенню;
- припинити перерозподіл коштів на користь газотранспортних і розподільних компаній, статутний капітал яких здебільшого належить до приватного сектору економіки;
- розглянути питання зниження вартості електроенергії, яка використовується для опалення житла та запровадити пільги для таких споживачів не менше 1000 кВт год.;
- забезпечити виконання власних зобов’язань за меморандумом, підписаним з міськими головами щодо погашення втрат теплогенеруючих підприємств у зв’язку з не підвищенням тарифу на тепло.
За дорученням Президії ФПО
заступник Голови ФПО
Оксана Терлецька
Нагадаємо, що про позицію СПО об'єднань профспілок 16 серпня ц.р. в ексклюзивному іетерв'ю нашому кореспонденту проінформував Голова СПО об'єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. З цим коментарем можна ознайомится тут: https://bit.ly/2Yx8pD6