dolgi 1 650x410
Борги споживачів за житлово-комунальні послуги є одним із чинників, який дуже ускладнює фінансовий стан підприємств комунального господарства. При цьому найбільші борги має саме населення.Finance.ua як портал, що навчає економити на комуналці, розповідає, скільки боргів мають громадяни за ЖКП, які заходи застосовують до боржників і чи можуть у них відбирати житло.У Департаменті економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону кажуть, що станом на 1 липгя 2021 року українці заборгували за комунальні послуги 66,4 млрд гривень.

Суми боргів за комуналку за видами послуг:

• постачання та розподіл природного газу – 24,7 млрд грн;
  • постачання та розподіл електричної енергії – 7,1 млрд грн;
  • централізоване опалення та гаряче водопостачання – 21,5 млрд грн;
  • водопостачання та водовідведення – 6,4 млрд грн;
  • утримання будинків та прибудинкової території – 5,5 млрд грн;
  • вивезення побутових відходів – 1,2 млрд грн.

Як впливають на боржників? Одним із засобів впливу на боржників є звернення підприємств житлово-комунального господарства до суду, після чого держвиконавці можуть примусово:

• стягувати кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами;
  • стягувати заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника;
  • вилучення у боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні;
  • забороняти боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов’язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем.

Чи забирають житло? Забирати нерухоме майно державні виконавці можуть лище, якщо у боржника немає достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу стягують окрему від будинку земельну ділянку чи інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу держвиконавці прийдуть, аби забрати житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

Крім того, якщо сума боргу і пені не перевищує 20 розмірів мінімалки, забирати єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не будуть.

За матеріалами Finance.UA