06 03

Компанія Nike на тлі високих показників вигорання і звільнень серед американських працівників заявила про намір зробити психічне здоров'я співробітників пріоритетом. Старший менеджер Nike Метт Марраццо сказав, що у співробітників корпоративних офісів компанії в Орегоні буде тиждень відпочинку: «Знайдіть час, щоб розслабитися, відпочити і провести час зі своїми близькими. Не працюйте. Минулий рік був важким - ми всі люди і проходимо через травмуючі події. Але я сподіваюся, що співчуття і милосердя, яке ми продовжуємо виявляти до наших товаришів по команді, матимуть позитивний вплив на культуру роботи в майбутньому».

Раніше Nike вже почав пропонувати своїм співробітникам гнучкий розклад - «літні години». Зараз менеджери компанії говорять, що ставлять на перше місце психічне здоров'я співробітників і вважають, що це веде до підвищення продуктивності праці.

По мірі того як пандемія стає довгостроковим явищем, багато людей відмовляються від роботи - така тенденція в США отримала назву «велика відставка». Люди пояснюють свої звільнення всім: починаючи від небезпечних умов, пов'язаних з COVID-19, і закінчуючи прагненням проводити більше часу з сім'єю. Для багатьох справжня причина лежить в вигорянні. Згідно МКБ-11 (Міжнародна класифікація хвороб, яку використовує ВООЗ), діагностувати вигоряння можна при наявності трьох симптомів. Пацієнт повинен бути виснаженим, відчувати ментальну дистанційованість або цинізм з приводу своєї роботи і мати проблеми з її успішним виконанням. Вигорання діагностується лише тоді, коли воно пов'язане з роботою, це не відноситься до інших життєвих ситуацій.

Профспілка металургів і гірників - за матеріалами  https://www.solidarnost.org/news