07 03

У Швейцарії тривають суперечки з приводу реформи пенсійної системи. На думку Федерації профспілок і профспілкової організації Travail Suisse, пропоновані реформи державної пенсійної системи сильно зачіпають права жінок і представників середнього класу.

Сьогодні швейцарські жінки можуть йти на пенсію в 64 роки, чоловіки - в 65 років. Уряд заявив, що для стабілізації пенсійної системи необхідні поправки до закону і запропонував підвищити пенсійний вік. У липні нинішнього року активісти молодіжного крила правоцентристської радикально-ліберальної партії зібрали 145 тис. підписів за проведення референдуму про підвищення пенсійного віку до 2032 року до 66 років, як для чоловіків, так і для жінок.

Однак, на думку профспілок, такі реформи в системі пенсійного забезпечення приведуть до скорочення пенсій, сприятливо позначаться лише на людях з високими доходами. У підсумку, на думку профспілок, така реформа здатна підірвати довіру до існуючої пенсійної системи.

Швейцарська пенсійна система заснована на трьох стовпах: страхування по старості та на випадок втрати годувальника, професійне пенсійне планування та приватні заощадження по старості, заохочувані податковими пільгами.

Швейцарський уряд намагається реформувати пенсійну систему з 2003 року, але поки всі спроби закінчувалися невдачею.

За матеріалами сайту https://1prof.by