Держпраці соціальні партнери 044

3 вересня 2021 року  в Інституті медицини праці АМНУ відбулася нарада з питань зміни принципів роботи Держпраці на основі посилення соціального діалогу у сфері забезпечення безпечної та задекларованої праці.

На зустрічі в режимах офлайн і онлайн були  присутні:  заступник Міністра економіки України Глущенко С.В., в.о Голови Держпраці Сажієнко В.В., менеджер проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної та задекларованої праці в Україні» Антоніо Сантуш, окремі керівники структурних підрозділів апарату Держпраці, керівники і спеціалісти Головних управлінь Держпраці в  областях, представники сторін соціального діалогу. Від  профспілкової  сторони в нараді взяли участь: заступник Голови ФПУ, Голова Профспілки працівників  будівництва і промисловості будівельних матеріалів  Андреєв В.М., керівник департаменту охорони праці апарату ФПУ Андрієвський  Ю.З.,  і заступник Голови профспілкового об’єднання «Єдність» Колосюк Г.В. (офлайн), окремі фахівці  апарату ФПУ і її членських організацій  (онлайн).

Світлана Глущенко у своїй вітальній промові зауважила, що на сьогодні основними проблемними питаннями, над якими працює Держпраці разом з Мінекономіки, є незадекларована праця, заборгованість по заробітній платі і  реформування  законодавства  у сфері праці і охорони праці. Розроблені 9 законопроєктів, які  покликані врегулювати відносини у цих сферах  в т.ч зокрема проекти законів про  безпеку і здоров’я працівників на роботі і про  державну інспекцію праці  дуже важко проходять узгодження у зв’язку з різними поглядами сторін  на предмети сучасного  регулювання  відносин.       Але  так чи інакше ми всі разом маємо збалансувати інтереси cторін, заради подальшого  економічного зростання країни і виконання взятих нею зобов’язань перед Європейським Союзом.

На цій нараді Держпраці  презентувала  свою роботу щодо проведення цьогорічних інспекційних та інформаційних кампаній  за участю представників соціальних партнерів, інших державних наглядових служб та поліції, як приклад застосування нових принципів роботи.

Почалась ця робота з того, що при Держпраці  було створено робочу групу до якої увійшли представники сторін соціального діалогу, та розроблено і затверджено Національний план заходів з проведення інспекційної та інформаційної кампаній. При підготовці зазначеного плану застосовувався ризико-орієнтовний підхід. Це означає, що в першу чергу заходами вказаних кампаній охоплювалися галузі і підприємства з високими ризиками застосування не задекларованої праці та виникнення нещасних випадків і професійних захворювань. В кожній області при територіальних органах управління Держпраці створеними робочими групами за таким же принципом, були розроблені відповідні плани з урахуванням особливостей території. Розробка заходів інспекційної та інформаційної кампаній опиралась на  інформацію профілю безпеки праці  по кожному регіону  розробленому  відповідними робочими групами.  Результат роботи з початку цього  року: -  виявлено 17 тис. «тіньових» працівників. Було також відмічено, що в ряді галузей економічної діяльності, підприємства яких були охоплені інформаційною та інспекційною кампаніями, відбулося зниження рівнів загального і смертельного травматизму.

Згідно Національного плану  заходів боротьби за безпечну і задекларовану працю інспекційними та інформаційними відвідуваннями у 2021 році має бути охоплено 46752 суб’єкта  господарювання. За інформацією  Держпраці  станом на 3 вересня  2021 р. вже охоплено близько 44 тис.

 Антоніо Сантуш повідомив учасникам наради, що в Міжнародній організації праці  є консультаційний орган з безпеки і здоров’я працівників на роботі (БЗР) в якому представлені всі три сторони соціального діалогу на рівні кожної країни.Зазначені консультаційні органи існують при урядах багатьох країн, що входять до МОП. А в Португалії  такий орган створений при державній службі праці.

Василь Андреєв у своєму виступі зазначив, що профспілки підтримують зміни в інспекційній  роботі Держпраці, орієнтовані на зміцнення соціального діалогу, а також висловив думку, що першочергову увагу у такій роботі слід приділяти стану безпеки і здоров’я працівників на роботі. На даний час в державі низький рівень відповідальності значної частини роботодавців  за допущення смертельного травматизму, тому дуже важливим на сьогодні є питання реформування законодавства у сфері охорони праці і досягнення при цьому балансу інтересів сторін соціального діалогу.

                                                                                                  Держпраці соціальні партнери 059 копия

Керівник департаменту охорони праці ФПУ Юрій Андрієвський