Зустріч на Волині 1

Упродовж двох днів на Волині перебувала делегація працівників установ соціальної сфери та профспілкового активу Тернопільської області.

Серед них – голова Тернопільської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України Роман Ящищак, директор Департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Оксана Смолій; начальник відділу департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Володимир Скалько,  керівники  інтернатних закладів, начальники управлінь соціального захисту населення, директори територіальних центрів.

Обмін досвідом, ознайомлення з діяльністю установ соціальної сфери  та зміни, які відбулися після адміністративно-територіальної реформи, стали поштовхом для проведення такої робочої зустрічі.   Організаторами заходу виступили Департамент соціального захисту населення Волинської ОДА та Волинська обласна організація Профспілки працівників соціальної сфери України.

10 вересня гості з Тернопільщини відвідали Турійську громаду, адже на базі територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) було заплановано провести круглий стіл на актуальну тему: про стан трансформування системи соціального захисту населення за результатами децентралізації та укрупнення районів. Гостей та учасників заходу насамперед ознайомили із діяльністю терцентру. Його директор Віктор Мазурак детально розповів про роботу соціального закладу і послуги, які він надає. Кожен міг оглянути соляну кімнату, кімнату психологічного розвантаження, тренажерну залу та багато чого іншого.

Участь у круглому столі взяв Турійський селищний голова Олексій Безсмертний. Очільник громади детально розповів про структуру громади, чим вона живе, як функціонує. Зокрема, зауважив, що в громаду входить 52 населених пункти, що є надто багато. Найоптимальнішим, на його думку, було, якби громада складалася з 12–15 населених пунктів. Також він наголосив на тісній співпраці з Турійським територіальним центром, який надає чимало послуг мешканцям Турійщини. Адже, як зазначив Олексій Безсмертний, тільки спільною працею можна вирішувати важливі питання громади.

Під час круглого столу також оприлюднили важливі статистичні дані: до адміністративно-територіальної реформи у Волинській області було                 16 районів, 4 міста обласного значення, в яких діяли                                                16 райдержадміністрацій,   4 міських ради, і по 20 управлінь соцзахисту населення, територіальних центрів, Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і служб у справах дітей. У результаті децентралізації створено   4 райони та 54 територіальні громади, в яких функціонує 8 управлінь соціального захисту населення, обласний центр соціальних служб, 6 інтернатів, 13 терцентрів, 21 Центр надання соціальних послуг, 9 структурних підрозділів тергромад, 17 стаціонарних відділень, 8 Університетів третього віку.

Модератором частини круглого столу, який стосувався обміну досвідом виступила голова Волинської обласної організації Профспілки працівників соціальної сфери України Галина Микитюк.

Упродовж двох днів у робочих зустрічах участь взяли заступник голови Волинської ОДА Людмила Тимощук, директор департаменту соціального захисту населення ОДА Сергій Страшний, його заступниця Оксана Гобод, начальник головного управління Національної соціальної сервісної служби у Волинській області Світлана Мишковець.

Окрім діяльності Турійського територіального центру, учасники зустрічі ознайомилися з роботою Луцького геріатричного пансіонату, Голобського психоневрологічного інтернату, УСЗН Ковельської міської ради, територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)  та Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю  м. Ковеля.

Перебування делегації Тернопільщини  на Волині включало також різноманітну культурно-екскурсійну програму. Гості відвідали екопарк «Аміла» в с. Радовичі Турійського району,  побували на  фермі благородного оленя, музеї фауни Волинського краю, музеї ретротехніки «Погляд у минуле», музеї села Радовичі, помилувались чудовою природою Волинського краю.

Підводячи підсумки зустрічі  учасники  делегацій  відзначили високий рівень організації заходу і безперечну користь від такої форми спілкування, необхідність подальшої співпраці  і обміні досвідом роботи.

Зустріч на Волині 2

Голова Профспілки працівників соціальної сфери України Володимир ТЬОТКІН