спартакіада

Тридцята Робітнича спартакіада Профспілки металургів і гірників виявилася вельми неординарною. По-перше, через карантинні обмеження довелося переносити її з минулого року на вересень 2021. 

По-друге, відкрили її в Нікополі (завжди урочисте відкриття проходило у Запоріжжі). Ще одне нововведення торкнулося збільшення до 10 видів спорту: в програмі з'явилися змагання з дартсу.  Оскільки це була перша «проба пера», заздалегідь домовилися, що в загальний залік цей вид спорту не увійде.

Але, незважаючи на всі обставини, ювілейну спартакіаду з нетерпінням очікували і до неї готувалися. І нарешті, вона стартувала на базі спортивних споруд СК «Електрометалург» Нікопольського заводу феросплавів! 

Команди 16 підприємств ГМК (всього більше 250 спортсменів), розподілившись на дві підгрупи (6 підприємств у першій і 10 - у другій), прибули до Нікополя.

Після засідання мандатної комісії, перший заступник голови Центральної ради ПМГУ, голова ЦФСК «Металург» В.Гавриленко відкрив ювілейну спартакіаду. 

Першими комплекти нагород розіграли шахісти (головний суддя змагань С.Ціраковський). Зустрічі проводилися в міському шаховому клубі, в них брали участь 38 осіб (13 команд).

У підсумку командні результати виглядали наступним чином. У першій підгрупі перше місце - у шахістів Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, на другому місці -  шахісти Північного гірничо-збагачувального комбінату, на третьому – «Запоріжсталі». У другій підгрупі «золото» забрала команда Запорізького залізорудного комбінату, «срібло» - «Інтерпайп Ніко-Тьюб», «бронзу» - Нікопольський завод феросплавів.

Динамічні шашкові баталії зібрали 45 осіб (15 команд). У першій групі перемогли спортсмени «Запоріжсталі», ММК ім.Ілліча дісталося срібло, а бронза – представникам «АрселорМіттал Кривий Ріг». У другій групі традиційно лідерство втримала команда Запорізького залізорудного комбінату, на другій сходинці п'єдесталу розташувалися їхні колеги з Криворізького залізорудного комбінату, на третій  - шашкісти  «Запоріжвогнетрив».

Незважаючи на дебют нового виду спорту, дартс (головний суддя О.Чумак) викликав неабиякий  інтерес. Серед учасників були як «професіонали», так і початківці, але задоволення від змагань отримали всі! Адже для участі не потрібно особливих фізичних здібностей і виснажливих тренувань. У першій групі перемогла команда «АрселорМіттал Кривий Ріг», на другому місці – «Азовсталь», на третьому - Південний ГЗК. Найвлучнішими у другій групі підприємств виявилися спортсмени Інгулецького ГЗК, друге місце - у Авдіївського КХЗ, третє - у Центрального ГЗК.

Найбільш напружені баталії відбувалися в баскетболі (головний суддя С.Івчатов). Глядачів до останньої миті тримало в напрузі змагання команд Південного ГЗК і «Азовсталі». Завдяки вольовим якостям останнім вдалося «вирвати» кінцівку матчу і завоювати бронзу. У фіналі за золото команда «Запоріжсталі» обіграла баскетболістів «АрселорМіттал». У фіналі другої групи всього на два очка розійшлися в рахунку постійні суперники - збірні Інгулецького і Центрального гірничо-збагачувальних комбінатів. Більш наполегливими виявилися баскетболісти Інгулецького ГЗК. Набір бронзи відвезли з собою коксохіміки з Авдіївки.

За результатами всіх ігор (з урахуванням всіх залікових видів спорту) вийшли такі попередні підсумки:

У першій групі підприємств на першому місці «Запоріжсталь», на другому – ММК ім.Ілліча, на третьому – «АрселорМіттал Кривий Ріг».

У другій групі трійка лідерів виглядає так: перше місце - Запорізький ЗРК, друге-«Інтерпайп Ніко-Тьюб», третє - Криворізький ЗРК.

Наступний етап Спартакіади заплановано на жовтень, якщо дозволять карантинні умови.

Інформаційний центр ПМГУ