DSC00658

Метою цього проекту, що реалізовувався протягом 2020-2021 рр. є сприяння справедливим умовам праці в придунайському регіоні шляхом співпраці між соціальними партнерами, спрямованої на боротьбу з поширенням незахищених умов праці.

Розповсюдження цифрових технологій відкриває нові можливості для полегшення та раціоналізації праці. Однак водночас воно породжує чимало викликів для працівників та профспілок, що представляють їхні інтереси. Найбільш помітним для громадськості проявом впливу цифрових технологій на сферу праці в останні роки є бурхливий розвиток служб доставки їжі та таксі, які працюють за допомогою транскордонних платформ. Спостерігається також розширення діяльності цифрових платформ і в інших сферах, таких як графічний дизайн, написання текстів, програмування, тощо. Враховуючи зростання кількості працівників, зайнятих на платформах, та їхній неврегульований і незахищений статус, профспілки все більше уваги приділяють питанням захисту прав та інтересів даної категорії працівників.

изображение viber 2021 09 30 15 21 34 195

Під час конференції представники профспілок Сербії, Словенії, Республіки Молдова, України та Австрії представили останні тенденції впливу цифровізації на світ праці у своїх країнах. Заступник Голови ФПУ Олександр Шубін розповів про основні платформенні компанії, які працюють в Україні, зупинився на нещодавно прийнятих законах щодо регулювання дистанційної та надомної роботи і стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні. Якщо перший був підтриманий профспілками, оскільки закріпив та розширив права трудящих, то другий, навпаки, був ними жорстко розкритикований, оскільки замість поширення трудового законодавства на працівників цифрової економіки, він виокремив їх у нову категорію «гіг-працівників» з обмеженими трудовими правами. Олександр Шубін окреслив заходи, організовані ФПУ з метою просування прав працівників цифрової економіки, зокрема конференцію «Гіг-економіка та права працівників», та анонсував круглий стіл, що відбудеться 12 жовтня у Києві у рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю.

Перед учасниками заключної конференції проекту «Цифрова мережа Дунаю» також виступили конфедеративний секретар ЄКП Людовік Воет, який представив майбутню Директиву ЄС щодо платформенної праці, професор факультету трудового права Віденського університету Мартін Грубер-Різак, який ознайомив з останніми тенденціями розвитку трудового права з огляду на цифровізацію. Про роботу Об’єднання профспілок Австрії зі створення мережі «Колектив кур’єрів» розповів Роберт Валасінський. Представники іспанських профспілок розповіли про судові рішення, прийняті в Іспанії на користь платформенних працівників, та закон про кур’єрів, що став їхнім наслідком.

Технічний прогрес має бути спрямований у напрямку, який приноситиме загальне благо для усіх – до такого висновку прийшли учасники конференції. Для цього потрібні відповідні профспілкові стратегії, спрямовані на визнання та захист трудових прав усіх зайнятих на цифрових платформах, організацію цих працівників для захисту їх від демпінгу зарплат та соціального демпінгу на цифровому ринку праці.

изображение viber 2021 09 30 15 21 36 107

Пресцентр Федерації профспілок