1633291112 244368321 1465612513807291 2400188573153235109 n

Ювілейна п’ята церемонія нагородження Global Teacher Prize Ukraine з червоною доріжкою та святковим концертом відбулася 2 жовтня 2021 року на Софійській площі у Києві. 

Учитель української мови та літератури Артур Пройдаков із Києва переміг у національній премії. Переможець отримав 300 000 гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum, а також професійний розвиток та підтримку реалізації освітніх проєктів від організатора премії – «Освіторії». 

Артур Пройдаков викладає українську мову та літературу. Під його менторством школярі складають ЗНО на 190+ балів, вже після першого року в університеті знаходять роботу в копірайтингу та закохуються в сучасну українську літературу. Мрія педагога – побудувати культурний міст між людьми з Заходу та Сходу України за допомогою подорожей. Родом з Луганщини, він переконаний, що завдяки стиранню бар’єрів між українцями буде легше протидіяти інформаційній війні.

 

«Гасло «Вчителі важливі» не є просто хештегом, не є просто реченням чи словосполученням. Це є реалія сучасної України і ці слова повинні бути девізом для кожного освітянина в усій державі. За п’ять років, що є премія, змінилось саме поняття вчитель. Сьогодні вчитель в авангарді всіх змін, які відбуваються в державі…Я впевнений, саме вчителі будуть впливати на те, що в нашій державі будуть відбуватись зміни, якісні та позитивні», – сказав переможець на церемонії нагородження. 

Артур Пройдаков виборов перемогу серед трьох тисяч претендентів з усіх регіонів країни. Також цього року рекордна кількість українців подякували своїм педагогам – 1870 освітян отримали номінації від вдячних учнів та батьків.

«Ми створили величезну спільноту освітян-однодумців. Вчителів Global Teacher Prize Ukraine вже майже 13 тисяч! Лише той учитель, якого поважає суспільство, який має гідні умови праці та право голосу, зможе виховати успішну націю. Саме тому Вчитель – найголовніша точка докладання зусиль, яка надасть Україні найбільшого зросту!», – зазначила засновниця премії, голова громадської спілки «Овіторія» Зоя Литвин.

Для педагогів Донецької та Луганської областей цього року впровадили особливу номінацію – «Вчитель прифронтових територій». Тамара Уманська з міста Кремінна Луганської області отримала спеціальний приз від куратора номінації, письменника Сергія Жадана – освітню подорож, а школам 10 педагогів-фіналістів зі Східних областей компанія Deltahost зробить технологічні подарунки.

 

Переможцем за результатами голосування українців став Павло Віктор. Він викладає фізику в одеському ліцеї, і став відомим після того, як записав та виклав на YouTube повний курс із фізики з 7-го по 11 клас. За нього проголосували понад 23 тисячі українців. 

Грошову винагороду – спеціальний приз від кураторки премії «Вибір Серцем», телеведучої «1+1» Наталії Мосейчук – отримали Уляна Буцяк та Тетяна Вакулюк. Кожен переможець отримав по 80 тисяч гривень. Загалом фонд премії «Вибір серцем» у 2021 році складає 160 тисяч гривень, – більше, ніж у попередні роки.

У спеціальній номінації «Реалізація мрії вчителя» від агрохолдингу МХП нагороджено вчительку Тетяну Мендусь з Вінницької області: тепер у її рідній школі встановлять новітню STEM-лабораторію. 

Лідер ГО JuniorZ, український телеведучий Олександр Педан винагородив Оксану Юрків, вчительку фізичної культури із Тернопільської області, освітньою подорожжю до Німеччини та грошовим призом.

Найкращий вчитель хімії – кременчужець Сергій Джавахішвілі, він отримав 200 тисяч гривень від Zagoriy Foundation. 

«Майкрософт Україна» та Lenovo Україна винагородили вчителя-новатора: переможницею у цій номінації стала Наталія Власова з Дніпра.

Всесвітній економічний форум у Давосі у 2022-му або іншу освітню подорож відвідає переможниця у номінації «Найкращий вчитель громадянської освіти» Ганна Бут з Мелітополя Запорізької області. Партнером номінації виступає програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та здійснюється Pact Ukraine.

Ще одна новостворена відзнака для молодих педагогів «Вчитель Незалежності» дісталася Катерині Бігар із Закарпаття. Міжнародна молодіжна організація AIESEC нагородила пані Катерину професійним стажуванням за кордоном. 

Ім'я цьогорічного переможця, а також переможців чотирьох попередніх років показали під час лазерного шоу на Національній бібліотеці імені В. І. Вернадського. 

У святковий день на честь українських педагогів задзвонили дзвони Святої Софії, а на церемонії для них виступали ONUKA, Руслана, Джамала, Таяна та GoA. 

 

Кульмінацією стало видовищне оголошення переможця: його ім’я з'явилося під час лазерного шоу на будівлі бібліотеки Вернадського. У цей же день біля сцени відкрилася фотовиставка з архівними фото, присвячена традиції української школи.

1633291208 img 0346

За матеріалами сайту профспілки працівників освіти і науки України http://surl.li/aipzz