244573225 4754446701267452 3481415996652863124 n

Напередодні Всесвітнього дня дій за гідну пацю, який відзначається 7 жовтня в усьому світі відбулось в м. Тернополі виїзне засідання колегії Державної служби України з питань праці за участі заступника голови ФПУ Василя Андреєва і заступниці Міністра економіки України Світлани Глущенко.

Учасники розглянули досить широке коло питань, які стосувалися боротьби з неформальною зайнятістю, загальний стан з безпекою праці в Україні і окремо ситуацію з безпекою праці в лісових господарствах, мова йшла про різке зростання травматизму у т.ч. смертельного, на підприємствах у лісозаготівлі.

Як зазначив Василь Андреєв, всі ці питання знайшли живий відгук у колі соціальних партнерів і керівників обласної держадміністрації та міськради, мера. Першим було розглянуто питання подолання неформальної зайнятості у період червень - вересень ц.р. За цей час після кампанії Держпраці з інспекційних відвідувань за даними Державної податкової адміністрації було створено близько 300 000 нових задекларованих робочих місць.  На 470 000 скоротилась кількість людей, зайнятих неформально в нашій економіці. Ті тисячі роботодавців, які були охоплені перевірками отримали не лише інформацію про необхідність формального працевлаштування своїх  працівників, вони ще й побачили, що питання укладання письмового трудового договору між ними і їх працівниками постійно знаходиться на контролі уповноважених державою органів.

У своєму виступі він підкреслив, що у досягнення успішних результатів  кампанії боротьби за формальну зайнятість, зробили свій внесок і фахівці ФПУ, які працювали в робочій групі по протидії неформальній зайнятості, а також профспілкові організації, що брали участь у  кампанії з підвищення обізнаності про  боротьбу з неформальною зайнятістю,  агітуючи за укладення трудових договорів на регулярній основі навіть у тих галузях, які є лідерами з неформальної зайнятості – а це галузі готельного господарства, роздрібної торгівлі, будівництва, агропромислового комплексу.

 Щодо питань контролю за забезпеченням безпечних умов праці, слід відзначити скорочення кількості працівників, які постраждали на робочому місці. Але  якщо взяти галузі економіки, які були в минулому і позаминулому році серед «лідерів», там вони залишаються і зараз. А це і медична галузь внаслідок поширення COVID-19, будівництво та агропромисловий комплекс, які тримають «першість» у незавидній боротьбі за те, яка галузь вб’є більше людей на робочому місці.

Водночас, особливу увагу учасники засідання приділили розгляду питання різкого зростання травматизму серед лісорубів. Унаслідок  спільної роботи з Профспілкою лісових господарств України були визначені тези, з якими у своєму виступі Василь Андреєв ознайомив членів колегії та заступницю Міністра економіки, а саме допуску до роботи некваліфікованих працівників і про повне ігнорування маленькими господарствами правил безпечної праці, що призводить до десятків смертей на тих ділянках лісового господарства, які  раніше були безпечним місцем роботи для українців. 

Після засідання колегії Держпраці, відбулася відверта розмова Василя Андреєва   з  Світланою Глущенко щодо тих законодавчих ініціатив, які стали предметом збурення трудящих та профспілкового середовища і акції протесту, яка буде проводитися профспілками України 7 жовтня у Всесвітній день дій за гідну працю. З цього приводу заступниця Міністра зазначила, що в міністерстві відомо про акцію, і що в рамках Національної тристоронньої соціально - економічної ради поставлено завдання Першим віце-прем’єр-міністром – Міністром економіки України Олексієм Любченком наближати позиції, щоб знижувати соціальний тиск всередині трудових колективів, які представлені профспілками в українському суспільстві та в міжнародних інституціях.

Заступник голови ФПУ наголосив, що питання, яке  розглядалося на засіданні колегії Держпраці щодо зростання травматизму, вимагає вжиття органами державної влади термінових заходів. Тому керівництвом Федерації профспілок України під час Всеукраїнської акції протесту 7 жовтня у День гідної праці проблемні питання охорони праці будуть через вимоги донесені до керівництва Верховної Ради України  і Уряду. Не слід забувати, що одним з критеріїв Гідної праці є безпечна праця і формальна зайнятість.

244556597 4754446811267441 9027259206783469670 n

 Пресцентр ФПУ