DSC 0625

Круглий стіл під такою назвою відбувся 12 жовтня ц.р. у столичному Будинку профспілок. Його організатор - Федерація профспілок України при підтримки Фонду Фрідріха Еберта.

 

 Модератор - заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

 DSC 0556

Під час круглого столу відбулися три панельні дискусії – «Цифровізація праці: нові можливості або старі загрози», «Гіг-економіка: свобода або рабство?», «Цифрові працівники = цифрові профспілки: яек діяти в умовах трансформації» ?».

 DSC 0550

На панельних дискусіях виступили Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Василь Андреєв, заступник Міністра економіки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і ціфровізації Ігор Дядюра, керівник експертної групи запровадження цифрової бізнес країни Директорату розвитку IT-індустрії Олексій Добронравов, директор Громадської організації «Трудові ініціативи» Георгій Сандул, науковці та експерти.

 DSC 0568

Під час обговорення актуальних тем зазначалось, що сучасний глобальний ринко праці – це складна багатокомпонентна та линамична система , що піддається перманентному впливу інформаційних технологій, що тягне за собою зміни у змісті процесу праці, його організації, структурі зайнятості, соціально-трудових відносинах. І в цих процесах, підкреслювали виступаючи, велика роль належить профспілкам, як головним захисникам законних прав та інтересів людини праці. Швидкі зміни у світі, зокрема в сфері організації праці та трудових відносин, вимагають від профспілок пошуку нових, більш сучасних форм та методів діяльності.

      DSC 0603

Як наголошувалось у виступах, мета заходу – формування оптимальної позиції в умовах просування парламентарями законопроектів та прийняття законів з розвитку цифрової економіки, а також донесення інформації до профспілкової спільноти щодо необхідності якісного врегулювання питань трудового законодавства у гіг-секторі та трансформацій відносин з членами профспілок.

 

 Під час круглого столу визначено основні загрози правам працівників у зв’язку з тотальною цифровізацією праці, здійснено обмін досвідом щодо взаємодії з членами профспілок у цифровому форматі, посилено сервісну складову роботи профспілок на основі отриманої під час круглого столу інформації.   

 DSC 0571

Було прийнято за основу з умовою доопрацювання у відповідний термін текст Рекомендацій учасників круглого столу.

Виступ Голови ФПУ Григорія Осового можна подивитися тут: https://bit.ly/3BBe5KY

Пресцентр Федерації профспілок України