ШМИГ

Всеукраїнська акція протесту профспілок, яка відбулась 7 жовтня у Києві, широко висвітлювалась як у профспілкових, так і громадських ЗМІ. Також на всіх ресурсах були розміщені або озвучені вимоги профспілок. Кульмінацією акції стало те, що вимоги профспілок прийняли у Кабінеті Міністрів України (делегацію від учасників акції протесту очолював Голова ФПУ Г.Осовий) та у Верховній Раді (зустріч провів на той час Перший заступник Голови Верховної Ради України Р.Стефанчук). 

Зважаючи на те, що вимоги учасників акції  протесту стосувалися також роботодавців та відновлення соціального діалогу, в зустрічах у КМУ взяли участь голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради, президент УСПП Анатолій Кінах, голова СПО об’єднання організацій роботодавців Дмитро Олійник і виконавчий директор Федерації металургів України С.Біленький. Від уряду були присутні Прем՚єр-міністр України Д.Шмигаль, Перший віце-прем՚єр-міністр - Міністр економіки України О.Любченко, Міністр соціальної політики України М.Лазебна.

Нещодавно до профспілкової сторони надійшов Протокол доручень Прем’єр-міністра Д.Шмигаля за результатами цієї зустрічі. Необхідно зазначити, що очільник Уряду уважно та прагматично оцінив вимоги та застереження профспілок. З Протоколу видно, що у зустрічі від 7 жовтня ще буде дієве продовження.

У першому ж пункті доручень зазначена вимога, яку висловлювали як Г.Осовий, так і Голова ПМГУ О.Рябко у своїх виступах на акції протесту та на зустрічах з очільниками уряду. Мова йде про необхідність зміни підходів до реформування  трудового та соціального законодавства та проведення її на принципах соціального діалогу, тому було надано доручення обговорити вимоги профспілок в комітетах Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України. Зокрема це стосується законопроєктів, які звужують трудові права громадян.

В окремий абзац (п.2) винесено завдання провести додаткові консультації з профспілками до другого читання проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік». Мова йде про те, щоб розглянути можливість врахування пропозицій СПО профспілок. Нагадаємо, що на акції протесту були озвучені такі розміри виплат на 2022 рік: мінімальна заробітна плата – 6900 грн, мінімальна пенсія – 3600 грн, посадовий оклад 1 розряду у бюджетній сфері – 6500 грн.

Три пункти Протоколу присвячені питанням своєчасної виплати заробітної плати (п.6) та погашення заборгованості, зокрема працівникам державних вугледобувних підприємств (п.9), а також поетапного підвищення заробітної плати педагогічним працівникам і удосконалення порядку призначення та виплати стипендій (п.8). 

У п.3 та п.5. Протоколу визначені завдання щодо підтримки виробників, продукція яких може дорожчати в результаті зростання ціни на газ, та щодо синхронізації енергетичної системи України з енергетичною системою країн ЄС. 

«Наше завдання — знайти спільні вирішення цих питань», - підкреслив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Для повного опрацювання вимог профспілок, відповідних доручень Прем՚єр–міністра і підготовки необхідних рішень, сторони домовилися про створення робочих груп. 

Тож можна сказати, що у влади є реальний шанс знайти розв’язання окреслених проблем та зняти соціальну напругу в суспільстві. Чи скористається вона цим шансом, покаже час. Тому нам потрібно бути готовими не лише до діалогу, а й до продовження протестної боротьби.

Протокол зустрічі Прем’єр-міністра України у форматі тристороннього соціального діалогу із представниками СПО  профспілок та роботодавців на національному рівні

Профспілка металургів і гірників України