изображение viber 2021 11 09 10 22 52 260

На базі Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області 3–5 листопада відбувся семінар «Зміцнення трудових прав жінок у фокусі захисної діяльності профспілок» за підтримки Центру Солідарності АФП-КВП в Україні.

 До учасників заходу з вітальним словом звернулись: заст. Голови ФПУ Євген Драп'ятий, Голова постійної комісії Ради ФПУ з питань рівності прав жінок і чоловіків Тетяна Ясько, голова ФПО Чернігівської області Ігор Москаленко,  керівник Департаменту профспілкового руху та зв'язків з громадськими організаціями апарату ФПУ Лариса Ровчак.

Тема семінару визначалась за пропозицією Постійної комісії Ради ФПУ з питань рівності прав жінок та чоловіків. Вона обрана невипадково, оскільки в Стратегії діяльності Федерації профспілок України на 2021–2026 роки «Час дій та якісних змін» визначено одним з пріоритетів – завдання щодо забезпечення гендерної рівності і недискримінації у трудових і соціально-економічних правах працівників.

Перед учасниками в он-лайн режимі виступив Виконавчий секретар Пан'європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації праці Антон Лєппік (м. Брюссель), за темою «Виклики для трудових прав жінок у сучасному світі праці. Хто є слабкою ланкою». Далі приєдналася заступниця голови Конфедерації профспілок Грузії Етері Матурелі (Тбілісі), яка презентувала завдання профспілок щодо зменшення гендерного дисбалансу між зарплатою жінок і чоловіків. Гості відповіли на запитання учасників семінару, поділились власним досвідом.

 изображение viber 2021 11 09 10 22 37 980

Викладачі Чернігівського НМЦ: Світлана Задорожна - голова асоціації жінок-вчених ГО Спілка жінок Чернігівщини, канд. екон. наук; Катерина Кальницька — віцепрезидентка Асоціації політичних психологів України канд. психол. наук, доцентка; Володимир Ковальчук — юрист НМЦ  провели  тренінги.

Учасники працювали над темами «Жінки і чоловіки? Хто краще адаптується до VUCA–світу», «Порушення трудових прав жінок та гендерна нерівність у праці. Аналіз кейсів», «Інтегрування гендерних підходів у практику роботи профспілкових організацій», «Соціально-психологічна робота з жінками, які зазнали домашнього, гендерно обумовленого насильства».

 изображение viber 2021 11 09 10 22 32 252

Завдання Стратегії ФПУ "Час дій та якісних змін" щодо забезпечення гендерної рівності і недискримінації у трудових і соціально-економічних правах працівників та діяльності профспілок  презентувала провідний інспектор департаменту профспілкового руху та зв'язків з громадськими організаціями ФПУ Людмила Сало. Розмірковували над тим, що робота профспілок над питаннями гендерної рівності у праці й  посилення жіночого лідерства у профспілкових лавах, – це не тільки забезпечення трудових прав працівниць, а й зміцнення інституційної спроможності ФПУ та її членських організацій.

Широкий дискурс щодо рівності прав жінок і чоловіків відкриває додаткові можливості привернути увагу членів профспілок і активу до цієї проблематики, І це набуває особливого значення у час, коли українська влада намагається провести лібералізацію національного законодавство про працю.

Пресцентр Федерації профспілок України

Департамент профспілковогго руху та зв'язків з громадськими організаціями Федерації профспілок України