22 02

Напружені переговори, що постійно відкладалися, нарешті завершилися підписанням нової колективної угоди, яка покращить становище робітників заводу AcelorMittal у Зениці.

Угода була досягнута лише за 24 години до початку оголошеного профспілками страйку. Конфлікт досяг своєї кульмінації, коли за два дні до страйку керівництво спробувало налаштувати громадську думку проти робітників, заявивши, що через страйк воно не може гарантувати безперебійну роботу системи опалення у місті Зениця.

Профспілка SMFBIH, що входить до Глобального союзу IndustriALL, і його первинна організація робітників-металістів заводу ArcelorMittal у Зениці після семи місяців напружених переговорів підписали нову колективну угоду.

Глобальний союз IndustriALL та Європейський союз IndustriAll заявили про свою солідарність із робітниками. Вони надіслали спільний лист керівництву компанії у Зениці, в якому закликали роботодавця до сумлінних переговорів та підтримали вимоги профспілки та її право на страйк.

Завдяки цій колективній угоді, що діє до травня 2023 року, доходи робітників у середньому зростуть на 17 відсотків за рахунок збільшення заробітної плати за роботу в нічну зміну, відпускних, оплачуваного транспорту для тих, хто живе на відстані понад 3 км від заводу, та виплати річної премії або 13-ї заробітної плати.

Президент профспілки робітників-металістів заводу ArcelorMittal у Зениці Зухдія Капетанович сказав: «Позаду у нас дуже складний період переговорів та організація страйку. Ми маємо закон, за яким профспілкам дуже важко проводити страйки. Найменша процесуальна помилка може призвести до судової заборони, звільнення робітників та позову роботодавця про компенсацію збитків у мільйони доларів. Роботодавець це добре знає, тому він всіляко намагався нам ускладнити цей процес. Але його зусилля виявилися марними. А ми тим часом активно працювали над тим, щоби зберегти єдність серед робітників. Разом ми перемогли страх та подолали тиск. Ми досягли виконання наших вимог, і нова колективна угода забезпечить соціальний мир на ArcelorMittal у Зениці до травня 2023 року. Робітники просто раді мати можливість продовжувати працювати!» Генеральний секретар IndustriALL Атле Хойє зазначив: «Ці робітники ніколи не припиняли роботу навіть під час локдауну. Вони ризикували життям, щоб виконувати свої трудові обов'язки, навіть коли вісім робітників, котрі заразилися коронавірусом, трагічно загинули. Незважаючи на «кризу», 2020-й рік для ArcelorMittal у Зениці був кращим, ніж 2019-й, і робітники заслуговують на отримання справедливої ​​долі прибутку, який вони принесли компанії своєю працею».

Робітники-спілчани були сповнені рішучості наполягти на виконанні своєї вимоги про гідну заробітну плату і не здавалися перед загрозами. Саме тому вони змогли провести успішні колективні переговори, які ще раз показують, що згуртовані та організовані робітники можуть досягти значно більшого.

За матеріалами сайту профспілки металургів і грників України https://www.industriall-union.org