ХАР

25 листопада відбулося засідання Ради Об’єднання профспілок Харківської області в режимі відеоконференції (онлайн).

З доповіддю «Про завдання профспілкових організацій ОПХО щодо виконання Стратегії діяльності ФПУ на 2021-2026 роки «Час дій та змін» виступив Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко С.А.

У своєму виступі Сергій Тесленко сконцентрував увагу членів Ради, на тому, що влада продовжує використовувати складний період для протягування суперечливих законів, які далеко не завжди є адекватними ризикам і викликам. У всіх нормативних документах, які приймаються або готуються до прийняття, в моделі трудових відносин, знижується роль та права людини праці, при цьому посилюються важелі влади та роботодавців.

В цей період профспілки мають вирішувати завдання захисту законних прав та інтересів працівників в дедалі складніших умовах. Саме таке завдання ставить перед собою Стратегія. Вона прагматично зорієнтована на досягнення конкретних результатів на шляху до євроінтеграції в економіці, в сфері праці, досягнення соціального добробуту, де головною цінністю виступає людина праці.

- Під час поглиблення світової кризи, в період пандемії коронавірусу, не зважаючи на нові виклики, ми повинні ще пильніше зберігати та непохитно зміцнювати єдність і солідарність профспілок, консолідацію їх дій щодо захисту соціально-трудових прав та інтересів трудящих. Наш обов'язок – конкретними солідарними діями примножувати міць профспілок у протистоянні спробам тиску на права людини праці. Набуття впевненості у своїх силах, у ефективності обраного шляху, у майбутньому нашої організації – це найголовніше, чого ми всі повинні досягнути, виконуючи Заходи Стратегії.,- підкреслив доповідач.

Він також звернув увагу на проблему заборгованості по заробітній платі перед працівниками, яка щомісяця зростає і на 1 листопада в Харківській області склала майже півмільярда грн., а в Україні заборгованість вже досягла понад 4 млрд. грн. До того ж, майже дві третини боргів зосереджено на державних підприємствах. Причиною таких боргів - є неефективний державний менеджмент, повна відсутність замовлень та перспектив подальшої долі цих підприємств.

Голова ОПХО торкнувся ще одної гострої проблемної ситуації - це падіння чисельності членів профспілок через низьку ефективність роботи щодо залучення до членства у профспілки. Мотивацією щодо вступу до профспілки мають стати нові підходи до укладання якісного колективного договору, через який забезпечується основний захист працюючих.

- Якщо ми бажаємо бачити профспілкову організацію чисельною, міцною, яка впевнено дивиться в майбутнє, необхідно завжди стояти на позиції захисту інтересів людини праці, створювати умови для всебічного розвитку та реалізації можливостей своїх членів профспілки. Світ не стоїть на місці, і нам треба продовжувати рухатися вперед, розвиватися і в інформаційній сфері, і в навчанні, і в організаційно-фінансовому напрямі, зміцненні нашого профспілкового руху. – зробив висновок Голова ОПХО.

Рада затвердила заходи ОПХО з виконання Стратегії діяльності ФПУ на 2021-2026 роки «Час дій та якісних змін».

ХАР1

В обговоренні питання взяли участь Альона Благовещенська - голова Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України, Ірина Таран – голова Харківської обласної організації профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, Роман Артеменко - голова Молодіжної Ради ОПХО.

В засіданні Ради взяв участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Він, зокрема, відзначив, що якщо Статут ФПУ визначає внутрішню самоорганізацію нашого об’єднання, то Стратегія діяльності визначає політику розвитку профспілок на весь міжз’їздівський період і спрямована на забезпечення гідних умов праці, захисту трудових прав і соціальних гарантій. За структурою вона визначає мету діяльності, пріоритети, цілі та завдання, і на завершення – індикатори щодо очікуваних результатів.

Голова ФПУ зауважив, що одним із викликів для людей праці є колосальні структурні зрушення в традиційних секторах економіки, поширення лібералізації в трудових відносинах під впливом світової глобалізації, цифровізації, платформної економіки, запровадження дистанційної роботи, роботи з нефіксованим робочим днем тощо. Це недалеке майбутнє, яке нас очікує. В Європі уже 60% такої праці. Звідусіль транснаціональні компанії Uber, Glovo, IT-компанії агресивно заходять на ринок України й диктують працівникам свої незаконні умови щодо зайнятості. До того ж, приходять під гаслом «За безпрофспілкове середовище і колективно-договірне регулювання», що несе пряму загрозу розвитку національного профспілкового руху. Вирішення цього та інших суспільно важливих питань було б пришвидшено, якби повноцінно діяли інститути соціального діалогу, зокрема НТСЕР, галузеві і територіальні ради, а на підприємствах повсюдно було укладено колективні договори. Значну частину Стратегії присвячено розвитку профспілкового руху в сучасних умовах. Адже ФПУ виконує місію представництва і захисту прав та інтересів працівників і спілчан у відносинах з Урядом, Верховною Радою, всеукраїнськими об’єднаннями роботодавців, тобто, з одного боку, з одного боку, забезпечує функцію представництва, а з іншого, здійснює координацію дій і консолідацію всього профруху.

Григорій Осовий відзначив правильність намічених кроків Об’єднання профспілок Харківської області у напрямку реалізації Стратегії діяльності ФПУ на 2021-2026 роки «Час дій та якісних змін».

На засіданні також були розглянуті питання щодо змін у складі Ради ОПХО, Виконкому ОПХО та у постійній комісії Ради ОПХО з гуманітарних питань.

Леміщенко Олесь,

редактор