суббота 

30-річчя свого існуван­ня відзначає найбільш потужна система сана­торно-курортних закла­дів в Україні – система оздоровниць ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» профспілок України.

Такої системи організації санаторно-ку­рортного лікування не існує в жодній країні світу. Працівникам профспілкових оздоров­ниць є, чим пишатися. Висока ефективність лі­кування та реабілітації у санаторіях Укрпрофоздоровниці широко відома не лише в Україні, а й далеко за її межами. Всесвітньою федераці­єю водо- та кліматолікування (FEMTEC) визна­но найкращими курортами світу ПрАТ «Мир­городкурорт» та ДП «Клінічний санаторій «Хмільник». Підрозділи Укрпрофоздоровниці були неодноразово відзначені державою. За ва­гомий внесок в організацію і впровадження системи санаторно-курортного оздоровлення і лікування вагітних присуджено Державну пре­мію в галузі науки і техніки медичним фахів­цям санаторію «Жовтень» (Конча-Заспа). Оздо­ровниці визнавалися кращими підприємства­ми та кращими курортами року в національ­них та міжнародних рейтингах. У 2011 році Всесвітньою федерацією водо- та кліматоліку­вання курорт «Березовські мінеральні води» було визнано кращим СПА-курортом.

Ці роки були непростими. ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» пройшла складний шлях станов­лення разом з нашою молодою незалежною дер­жавою, спрямовувала зусилля всіх працівників профспілкових оздоровниць на збереження і розвиток санаторно-курортних закладів Това­риства, адаптувала його структуру і матеріаль­ну базу до вимог нинішнього часу. Завжди при­ходила на допомогу в складні для нашої країни моменти. Санаторії профспілок України ліку­вали дітей після екологічної катастрофи в Чер­нівцях, надавали допомогу населенню Алчев­ська після аварії тепломережі міста в зимову пору та в багатьох інших випадках. І після тра­гічних подій на Євромайдані колективи оздо­ровниць, своїм власним коштом, приймали на лікування постраждалих учасників Революції гідності, а пізніше – переселенців з Криму та сходу країни. У критичний момент для Зброй­них Сил України працівники оздоровниць зби­рали і передавали власні кошти, військову аму­ніцію, продукти та інше нашим захисникам. У спеціалізованих відділеннях профспілкових оздоровниць постійно проходять реабілітацію тисячі учасників АТО разом з родинами.

ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» багато зусиль спрямовує на збереження та вдосконалення ма­теріально-технічної бази оздоровниць і раціо­нального її використання. А неприбуткові май­нові комплекси, що були збитковими, переда­вались у державну власність. Так, рішенням Загальних зборів акціонерів № 3б-29/12 від 30.06.2015 у державну власність до сфери управ­ління Міністерства оборони України передано цілісний майновий комплекс ДП «Дитячий са­наторій «Сонячний» ПрАТ «Укрпрофоздоровни­ця», а постановою Ради ФПУ № Р-2-8 від 30.06.2021 погоджено відчуження шляхом пере­дачі у державну власність нерухомого майна ДП «СКРЦ «Слов’янський курорт» та ДП «Слов’янська ГГРЕС».

Найскладнішими для санаторно-курортних за­кладів ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» виявились 2020–2021 роки, коли почала свою руйнівну роботу пандемія COVID-19. Початок пандемії призупи­нив роботу усіх санаторно-курортних закладів, що завдало великої шкоди фінансово-економічній та матеріально-технічній сфері діяльності.

Але попри всі негаразди та проблеми, санатор­но-курортні заклади ПрАТ «Укрпрофоздоровни­ця» перші почали приймати тих, кому була необ­хідна обсервація, а потім, у найкоротший термін, організували реабілітаційні відділення для хво­рих, які перенесли коронавірусну хворобу.

Тож сьогодні здобутки Укрпрофоздоровни­ці дозволяють її працівникам впевнено диви­тися у майбутнє і спонукають до подальшої плідної роботи.

МИКОЛА СУБОТА,

  ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ ПРАТ «УКРПРОФОЗДОРОВНИЦЯ"