adf09c9fb9def95c51f00c730649bdfb

Союз університетів та коледжів (UCU), що представляє викладачів та допоміжний персонал вищих навчальних закладів Великобританії, вивів своїх членів з 58 університетів на страйк з1 до 3 грудня 2021 року.

Профспілка вимагає прибавку до зарплати у розмірі 2,5 тис. фунтів стерлінгів, покласти край нерівності в оплаті та контрактам з «нульовою годиною» і вжити заходів щодо надмірного навантаження, повідомляє ВВС. Члени UCU у Королівському університеті та в Ольстерському університеті раніше виходили на вісім днів страйку у листопаді та грудні 2019 року. І провели ще 14 днів страйку у лютому 2020 року.

Філія UCU в Королівському університеті Белфасту (QUB) заявила, що страйки були здійснені «у відповідь на пропоноване скорочення пенсій, зниження ставок заробітної плати, збільшення робочого навантаження, значну експлуатацію низькооплачуваних працівників, а також істотну нерівність, що зберігається в оплаті праці чоловіків і жінок».

У заяві профспілки також говорилося, що співробітників університетів просять погодитись на 35% скорочення їхніх пенсій на додаток до зниження заробітної плати у реальному вираженні.

Адріан Грант, президент UCU в університеті Ольстера, сказав, що труднощі, з якими стикаються співробітники, впливають на якість освіти студентів. «Якщо співробітники перевантажені роботою та перебувають у стані сильного стресу, то досвід студентів не буде позитивним ні зараз, ні у майбутньому, – сказав він. - Наші умови роботи – це ваші умови навчання. Якщо наші умови праці не будуть стабільними та гідними, то постраждає ваш досвід здобуття вищої освіти».

Студентський союз у Королівському університеті Белфасту проголосував за підтримку страйку. Проте Союз студентів Ольстерського університету заявив, що ухвалив «важке рішення» не підтримувати страйк. UCU заявив, що у 2022 році може статися більше страйків.

За матеріалами газети  "Солидарность" https://www.solidarnost.org/news/sotrudniki-britanskih-universitetov-proveli-trehdnevnuyu-zabastovku.html