30.11.21.7

Відбулось офіційне підписання нового Колективного договору на 2021–2026 роки однією з найбільших первинних організацій Профспілки працівників культури України - Національною суспільною телерадіокомпанією України.

В урочистій церемонії підписання взяли участь голова правління Суспільного  мовлення Микола Чернотицький, голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, голова Київської міської організації Профспілки Лідія Колодко, директорка з управління персоналом Суспільного  Вікторія Сидоренко та голова Спільного представницького органу профспілок АТ «НСТУ» Олександр Косяченко.

Під час заходу голова правління Суспільного мовлення Микола Чернотицький, зокрема, зазначив, що  в новому договорі і для працівників, і для роботодавця більше можливостей закріпити соціально відповідальну позицію. «Я впевнений, що наш конструктивний діалог із профспілками й працівниками трудового колективу дасть максимальний ефект для роботи Компанії. Зокрема, плануємо вже до кінця року завершити впровадження грейдингової системи оплати праці. Це також прописано в колективному договорі, бо ми готові максимально підтримувати колектив, а від колективу чекаємо й надалі плідної і якісної роботи», - підкреслив він.

30.11.21.8Голова Профспілки Людмила Перелигіна висловила впевненість, що всі передбачені колективним договором домовленості, виконають обидві сторони. «Закон про колективний договір діє. І це доводить спільна робота сторін соціального діалогу. Виконання сторонами нового колективного договору покладе початок великих перетворень, і зовсім скоро Суспільне мовлення стане однією з найпопулярніших компаній країни, а трудовий колектив - фінансово незалежним від конкуруючих компаній, - зазначила Л.Перелигіна. - Цей колективний договір є якнайбільше соціально орієнтованим, справедливим для працівників та працедавця. Переконана, що документ отримав заслужену довіру й оцінку як нашої Профспілки, так і Федерації профспілок України. Особливо вдячна керівництву Суспільного за реформу, що уже відбулася в оплаті праці та кадровому потенціалі, який міцнішає».

За словами голови Київської міської організації Профспілки Лідії Колодко, реформа Суспільного мовлення набагато глибша і масштабніша, оскільки вир змін відбувається саме всередині Компанії. «І доказом цьому є підписання колективного договору. Ми всі разом відстоюємо не тільки найкращі професійні стандарти, а й цінності здорової корпоративної культури. Ми підтримуємо одне одного та робимо визначну спільну справу», - сказала вона.

Голова СПО сторони профспілок, голова первинної профспілкової організації НСТУ Олександр Косяченко зазначив, що різниця між обговоренням старого колективного договору та нового - у питаннях, які розглянули: «Три роки тому були інші питання та інші реалії. Пройшло три роки, і це обговорення відбулося в атмосфері розуміння й конструктиву. Ми пройшли на три роки вперед, стали прогресивнішими, стали трохи іншими, і, сподіваюся, що підтвердженням цьому будуть підсумки виконання  Колективного договору».

30.11.21.9Новим Колективним договором умови і розміри оплати праці працівників АТ «НСТУ» визначаються з урахуванням Положення про грейдингову систему оплати праці АТ «НСТУ», розробленого правлінням АТ «НСТУ» та затвердженого Наглядовою радою Товариства. Нова система оплати праці регламентує принципи встановлення посадових окладів працівників, базуючись на внутрішній ієрархії посад та співставлення посад із зовнішнім ринком праці.

Преміювання працівників здійснюватиметься за результатами роботи за місяць, за квартал, за рік, визначається у відсотках до посадового окладу відповідно до відпрацьованого часу або в абсолютному виразі за ініціативність та ефективність роботи; виконання додаткового обсягу завдань; досягнення особливих результатів у роботі; виконання невідкладних, наперед непередбачуваних робіт; вагомий внесок у виконання ключових завдань структурного підрозділу з річного плану діяльності АТ «НСТУ»; досягнення цілей та ключових результатів, визначених керівництвом АТ «НСТУ».

30.11.21.12

Колективним договором також передбачено матеріальну допомогу працівникам у випадках довготривалої хвороби понад 21 календарний день; проведення хірургічної операції; на поховання; хвороби, що загрожує життю, у тому числі, але не виключно, онкологічної; при народженні дитини або при усиновленні дитини віком до 14 років; багатодітним сім’ям, які мають не менше 3 дітей віком до 15 років; сім’ям, які мають дітей-інвалідів віком до 18 років; жінкам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, для стаціонарного лікування дитини; одиноким матерям на лікування дитини в стаціонарі; учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для організації реабілітаційних заходів.

Враховуючи соціальну спрямованість нового колдоговору АТ «НСТУ», ряд його положень буде взято за основу під час формування Галузевої угоди у сфери телебачення та радіомовлення на 2022-2026 роки, робота над якою триває у рамках переговорного процесу Профспілки з Держкомтелерадіо України. 

 Інформація додається.

 Профспілка працівників культури України,

Сайт суспільне мовлення:
https://corp.suspilne.media/newsdetails/4465