10 грудня

Цей день нагадує кожному про гідність особистості та необхідність захисту соціальних, економічних, політичних та трудових прав громадян.

Ми з вдячністю згадуємо тих, хто боровся проти усіляких утисків та відстоював право кожного на свободу самовираження.

Цінності, проголошені в Загальній Декларації прав людини на Генеральній Асамблеї ООН у 1948 році, - З0 статей Декларації лягли в основу наступних міжнародних договорів, у регіональні документи по правах людини, національні конституції, зокрема і в Конституцію України.

Серед основоположних прав трудящих такі права як  забезпечення: свободи мирних зібрань та об'єднань, право на працю та соціальний захист, рівність прав та можливостей жінок і чоловіків. Трудові права гарантуються Кодексом законів про працю.

Профспілкові права врегульовані Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», який надає гарантії щодо здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок.

Питання дотримання прав людини завжди було об’єктом пильної уваги ФПУ. І нині в часи світової пандемії та економічної кризи профспілки не залишаються осторонь глобальних викликів, шукають нові підходи у правозахисній діяльності, відстоюють права трудящих на гідне життя, працю, відпочинок та соціальний захист.

Інспекторами праці профспілок лише за перше півріччя ц.р. надано понад 100 тис. консультацій членам профспілок у т.ч. за зверненнями на «Профспілкову гарячу лінію», складено 1356 процесуальних документів, з них 1236 позовних заяв.

Профспілкові юристи представляли інтереси 1690 членів профспілок у судових органах, рішеннями яких присуджено до стягнення на користь працівників 10 406 543 грн.

Федерація профспілок завжди буде послідовно відстоювати права працівників, розвиваючи соціальний діалог, використовувати всі законні методи і форми боротьби в інтересах простих людей.

Щиро вітаємо всіх громадян з днем прав людини! Бажаємо здоров’я, щастя, миру і благополуччя.

Пресцентр ФПУ