сусл

 Коли у 1961 році вирішили створити танцювальний колектив "Юність Закарпаття", на посаду художнього керівника ансамблю було запрошено вже відомого на той час хореографа краю Михайла Суслікова, котрий уже тоді був керівником знаного ансамблю “Свалява” місцевого лісокомбінату.  

 Прийнявши пропозицію, Михайло Сусліков створив новий успішний, талановитий і життєздатний творчий колектив. З року в рік репертуар ансамблю "Юність Закарпаття" обласного Будинку культури профспілок збагачувався, примножувались досягнення, слава ширилась далеко за межі області.

Колектив виступав на престижних фестивалях і конкурсах, гастролював у Великобританії, Канаді, Франції, Югославії, Італії, Анголі, Чехії, Словаччині, Угорщині, Румунії, Польщі та багатьох інших країнах. Був володарем гран-прі міжнародних фестивалів у Парижі (Франція), Белграді (Югославія), Зеленій Гурі (Польща), Лангороне (Італія).

До слова, за більш як 50 років творчої діяльності у колективі було поставлено близько 100 різноманітних танців, над більшістю яких працював сам Михайло Сусліков.

У репертуарі ансамблю були народні українські танці “Увиванець”, “Весільний”, “Гопак”, “Козачок”, хореографічні композиції “Полум’яні роки”, “Квітне наше Закарпаття”, “Закарпатське весілля”, “Над рікою Ужем”, а також  словацькі, угорські, румунські,єврейські,російські та інші танці.

Особливу славу ансамблю приніс танець “Бокораші” в постановці його керівника. На це  автора надихнула відома однойменна картина народного художника України Йосипа Бокшая, що вразила своєю красою, епічністю і майстерністю виконання. Хореограф запалився бажанням мовою танцю передати своє враження від картини, відтворити її на сцені. Цей номер завжди проходив під овації глядачів.

1 січня 2022 року народному артисту України Михайлу Львовичу Суслікову виповнилося б 100 років. За його плечима  був довгий творчий шлях, сповнений перемог, успіхів, визнання.

На жаль, вже понад 3 роки його немає серед нас. Минулого року на честь легендарного балетмейстера на Будинку культури профспілок було встановлено меморіальну дошку.

сусл1

 Вічна пам'ять вам, шановний маестро танцю. Ви назавжди увійшли в історію української та закарпатської хореографії.

                        Сергій Баранчиков,пресцентр Закарпатської облпрофради