ТУР

Турецька профспілка Türk Metal уклала груповий колективний договір з Асоціацією роботодавців металопромисловості MESS. 12 січня 2022 року було підписано груповий колективний договір, який охопить 130 тисяч робітників – членів профспілки, які працюють на більш ніж 300 великих підприємствах.

З передісторії питання. Термін дії попереднього групового колективного договору закінчився 31 серпня 2021 р. Переговорний процес щодо підписання нового договору розпочався одразу після цієї дати.

Загалом між сторонами було проведено 11 раундів переговорів. Переговори йшли на тлі найсильнішої фінансової нестабільності в турецькій економіці (висока інфляція, вартість ліри впала майже вдвічі до американського долара).

23 грудня, не прийшовши до консенсусу за столом переговорів, Türk Metal оголосив про намір розпочати страйк. Відповідне оголошення про це рішення було зроблено первинними профспілковими комітетами на заводах.

Згідно з турецьким законодавством, після оголошення про намір провести страйк, Профспілка зобов'язана використати це право протягом 60 днів після ухвалення рішення.

2 січня 2022 р. Türk Metal провів великий мітинг у місті Ізміт, на який з'їхалися з багатьох регіонів Туреччини близько 100 тисяч робітників. Одночасно розпочалися акції на самих підприємствах.

Президент Профспілки Певрул Кавлак майже щодня ставав гостем телевізійних передач з прямим включенням на телеканалах, які ведуть мовлення на всю країну і мають високий рейтинг переглядів. У своїх виступах він наголошував, що Профспілка бажає підписати договір мирним способом за столом переговорів і просив, щоб сторона роботодавців не змушувала Профспілку переходити до активніших заходів.

11 січня 2022 р. сторони повторно сіли за стіл переговорів та після 10 годинного засідання, під ранок 12 січня сторони підписали договір.

Нижче наведено деякі досягнення Профспілки Türk Metal за столом переговорів:

1) Договір підписано на 2 роки (роботодавець наполягав на трирічному договорі)

2) У річному обчисленні досягли підвищення погодинної оплати праці на 65,67%

а) у перші 6 місяців дії договору (1 вересня 2021 – 1 березня 2022) погодинна оплата праці для всіх робітників підвищилася на 10%, а після відсоткового підвищення до погодинної оплати праці додали 3.7 лір кожному робітнику. Сумарно це становить 27.44%. Виплати будуть здійснені заднім числом.

б) другі 6 місяців дії договору (1 березня 2022-1 вересня 2022) погодинна оплата праці підвищиться на 30%, при цьому якщо рівень інфляції буде вищим, то до уваги буде прийнято показник інфляції, якщо нижче, то все одно 30%.

3) За перший рік грошова вартість соціального пакета зросла на 35%. За перший рік святкова виплата під час релігійного свята Курбан Байрам зросла для всіх категорій на 75%. У січні 2022 р. та у січні 2023 р. всім робітникам-членам профспілки будуть видаватися продуктові чеки у розмірі 400 лір. (Примітка: всі ці виплати за рахунок роботодавця).

Незважаючи на те, що роботодавець посилався на складну ситуацію на підприємствах після пандемії, на фінансові потрясіння в турецькій економіці, а також на світову кризу в постачаннях напівпровідників, Профспілка завдяки злагодженим діям всієї організаційної структури та згуртованості спілчан досягла успішного результату. З чим і вітаємо наших турецьких колег!

Профспілка металургів і гірників України

Інформацію надав Секретаріат Федерації МЕФМ