20200227 080453

20 січня 2022 року у Будинку профспілок у Києві стартувала практична частина Тренінгу «Основи медіації», яку за підтримки Міжнародної Організації  Праці вже другий рік поспіль проводить Профспілка  працівників  АПК України.

 

Курс навчання було розпочато ще у  березні 2021 року. Він містить кваліфікаційну сертифіковану навчально-практичну програму з основ медіації обсягом 162 академічні години, яка дає змогу підготувати кваліфікованих медіаторів для  досудового розгляду індивідуальних та колективних трудових спорів, відповідно до прийнятого Закону України «Про медіацію».

20200227 080515

Тренінгова  програма розроблена Міжнародною академією безперервного навчання (МАБН), акредитована МАБН і Міжнародним науково-технічним університетом імені академіка Юрія Бугая (МНТУ) та включає дві частини:

- Теоретична частина обсягом 90 академічних годин, з них 10 годин відпрацювання практичних завдань. Програма включає: 60 відео-уроків дистанційного навчання у режимі відкладеного часу, 60 домашніх завдань, 60 міні-тестів та щотижневі «живі» онлайн вебінари з групою профспілки АПК України;

- Практична частина обсягом 72 академічних години проходить у вигляді трьох "живих" практикумів-тренінгів (по 2 дні кожен) для практичного відпрацювання навичок медіатора.

Учасники  групи вчаться основам медіації  самостійно, та в онлайн –режимі. Щотижня проходять відео-уроки, виконують домашні завдання та дають відповіді на  міні-тести. І щотижня  члени групи отримують онлайн прямий «живий» зворотній зв'язок від тренера Анни Нечай та активу МАБН, який допомагає групі у навчанні.

Учасники обговорюють накопичені запитання, домашні завдання та тести. Сертифікати за програмою видаються за умови набрання учасником не менше 65% вірних відповідей на тести, тому кожен учасник старанно виконує домашні завдання та уважно проходить кожен відео-урок.

20200227 080009

Учасники тренуються бути медіатором, беручи участь у симуляціях -  кейсах  он-лайн. Навчальні симуляції записуються на відео, і кожен учасник може переглянути власну роботу у якості медіатора та проаналізувати свої маленькі та великі досягнення у навчанні.  

За два дні інтенсивної роботи у симуляціях  кейсів учасники практикуму встигнуть відпрацювати навички медіатора на всіх етапах медіації, навчаться знайомити сторони з принципами медіації, працювати з емоціями сторін, задавати влучні запитання медіатора,  досліджувати інтереси і потреби сторін, допомагати сторонам домовлятися про взаємовигідні рішення спірних питань та візуалізувати інформацію для сторін медіації на фліпчартах.

20200227 082437

Важливо відмітити, що всі кейси для симуляції медіації написані тренером Анною Нечай на основі реальних спорів та конфліктів, якими щоденно опікуються працівники Профспілки АПК України.

Отже, учасники групи постійно порівнюють те, як вони вирішували б такі питання «звичними методами працівника профспілки», і як це можливо робити з допомогою медіації.

Перед учасниками тренінгу виступила голова Профспілки  працівників  АПК України Світлана Самосуд. Вона акцентувала на тому, що Профспілка АПК України пишається своїм активом, який оволодіє основами медіації та буде використовувати навички альтернативного вирішення спорів на користь усіх членів Профспілки.

 20200227 082648

Профспілка  працівників  АПК України