DSC 0106

Чергове засідання Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області відбулося в режимі он-лайн 8 лютого під головуванням Голови ОПХО Сергія Тесленка.

З першим питанням порядку денного «Про завдання ОПХО та членських організацій щодо забезпечення здорових, безпечних умов праці й виробничого середовища в умовах пандемії COVID-19» виступала завідуючий відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО Наталя Гриценко, яка відзначила, що одним з головних завдань  профспілок є збереження життя та здоров’я працюючих, особливо в умовах світової пандемії COVID-19. З метою покращення соціального діалогу, співпраці у напрямі поліпшення умов та охорони праці, запобігання виробничому травматизму й професійним захворюванням та на реалізацію практичних дій, спрямованих на збереження життя і здоров’я працюючих Об’єднання профспілок Харківської області бере активну участь у реалізації Стратегії діяльності ФПУ «Час дій та якісних змін» через виконання власних заходів. Профспілкові організації долучилися також до реалізації Комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021 – 2025р.р., де питання поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища винесені в окремий розділ та сприятимуть посиленню захисту життя і здоров’я працівників.

DSC 0094

З метою забезпечення прав працівників на соціальний захист профспілками постійно ведеться моніторинг стану захворювання працівників на COVID-19 та його нових штамів, забезпечення наявних ЗІЗ та вакцинації працюючих.

Під час укладання колективних договорів профспілки приділяють увагу розробці Комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, якими охоплено 98,7 % всіх підприємств. За оперативною інформацією на підприємствах області протягом 2021 року на реалізацію 12,5 тис. запланованих заходів щодо охорони праці витрачено близько 371,8 млн. грн., в той час як у 2020 році на реалізацію 16,4 тис. запланованих заходів витрачено понад 487 млн. грн., тобто скорочується і кількість заходів і  суми коштів.

Велика увага приділяється питанням атестації робочих місць за умовами праці, проходженню медоглядів працівників підприємств, установ та організацій області, забезпечення засобами колективного і індивідуального захисту тощо.

Попри значне скорочення промислового виробництва та надання послуг ситуація у сфері забезпечення нешкідливих та безпечних умов праці погіршилася. Якщо у 2020 році на виробництві постраждав 431 працівник, то у 2021- вже було 572 потерпілих, зі смертельним наслідком відповідно 24 та 28 осіб. В структурі професійних захворювань на хвороби органів дихання припадає 56% від загальної кількості  хвороб по області.

Виконуючи статутні завдання у 2021 році, профспілковими організаціями проведено понад 500 обстежень умов праці на підприємствах, виявлено 5392 порушення законодавства про охорону праці. На вимогу профспілок 4960 порушень усунуто.

Важливим напрямом у здійсненні громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці є надання правової допомоги членам профспілок та членським організаціям, зокрема: консультативна допомога, підготовка різних, у тому числі, процесуальних. Протягом 2021 року розглянуто 760 письмових та усних звернень членів профспілок з питань охорони праці, переважна більшість яких вирішено позитивно.

В обговоренні питання взяли активну участь члени Виконкому – голови членських організацій Альона Благовещенська, Микола Турчин, Ірина Каплієнко, Лариса Успенська, Валерій Дейнеко, які поділилися з колегами досвідом роботи в напрямку забезпечення безпечних умов праці та поліпшення стану безпеки працівників, а також висвітлили основні проблеми первинних профспілкових організацій.

Цього дня були заслухані доповіді генерального директора Підприємства «Палац Праці» Леоніда Ступака «Про встановлення платежів за користування приміщеннями Палацу Праці» та «Про узгодження умов надання в оренду приміщень Палацу Праці», а також підтримані клопотання про нагородження спілчан Почесною грамотою ОПХО, Почесною грамотою Харківської міської ради, Грамотою Харківської обласної ради та підтверджено звання «Народний аматорський колектив профспілок України» народному ансамблю танцю «Червона калина» творчого колективу первинної профспілкової організації ГПУ «Шебелинкагазвидобування» (художній керівник Скакун О.В.).

DSC 0107

Олесь Леміщенко, редактор газ. «Солідарність»