20220209 095120

       

На Дніпропетровщині вже стало доброю традицією щорічно, 8 лютого, відзначати День Обласного об'єднання профспілок. Саме в цей день рівно 31 рік тому було ухвалено Декларацію про нові принципи діяльності облпрофцентру, яка заклала підвалини його діяльності в нових історичних умовах. І вчора, на  урочистих зборах в Будинку профспілок, на якому були присутні профактивісти членських організацій, ветерани, представники соціальних партнерів, - згадали  й про ще одну важливу дату – 115-річчя зародження профспілкового руху Придніпров’я.

У заході також взяли участь заступник голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий та керівник прес-центру ФПУ Юрій Робота.

20220208 110556 1

«Саме концентрація великих промислових підприємств, - зазначив у своєму виступі на зборах голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль, - обумовила появу в регіоні на початку минулого сторіччя організованого робітничого, профспілкового руху, який голосно заявив про себе. Одразу ж після легалізації профспілок у 1906 р. на Катеринославщині було створено понад 50 профорганізацій. Найбільшими й найбойовитішими з них були - профспілки металістів, залізничників, друкарів, працівників млинів, булочників, трамвайщиків, шевців та ін. За ініціативи галузевих організацій для координації їхньої діяльності і подальшого розширення профспілкового руху було створено Центральне бюро профспілок (прообраз нинішнього облпрофоб’єднання), яке відіграло важливу роль в об’єднанні загальних зусиль по відстоюванню прав трудящих і створенню нових профосередків не тільки в Катеринославі, а й інших містах – Кам'янському, Нікополі, Новомосковську, Павлограді, Верхньодніпровську та двох донбаських регіонах – Бахмутському та Слав'яносербському, які входили тоді до складу нашої губернії. Тоді за своєю масовістю та організованістю профспілки Катеринославщини посідали провідні позиції в профспілковому русі країни, що, до речі, підтверджується документами, які надруковані у нещодавно випущеній книзі керівника прес-центру профоб’єднання Віктора Ковриги «Перекличка эпох», присвяченій 115-річчю профспілок Придніпров’я.

20220208 121128 1

Такими вони залишалися й у подальші роки минулого і на початку нинішнього століття, завжди будучи з людьми. Саме в цьому криється їхня історична стійкість і затребуваність. Незважаючи на всі випробування, профспілкам Придніпров’я вдалося зберегти  свою організаційну згуртованість і солідарність у боротьбі за права людини праці.

І в нинішні непрості часи ринкових змін, кризових політичних і соціально-економічних явищ, під час пандемії COVID-19 і воєнної загрози, при спаді промислового виробництва, проблемах на ринку праці і при колосальних зарплатних боргах профспілки Дніпропетровщини, - сказав В.Дубіль, - роблять все можливе для вирішення нагальних проблем трудових колективів, створення належних умов праці та її гідної оплати, забезпечення соціальних гарантій.

    Однак не все в їхніх силах. Влада замість прийняття заходів зі стабілізації економіки, вирішення проблем з енергоносіями, пандемією, всупереч всім міжнародним нормам, настирно проштовхує недолугі, антисоціальні законопроєкти, - №№ 2681, 5371, 6420, 6421,  які в корні погіршують права працюючої людини і профспілок, а також передбачають  конфіскацію профспілкового майна. Профспілки Дніпропетровщини заявляють категоричне «НІ»  цим діям влади, підтримують дії Федерації профспілок України і активно включились в реалізацію Плану заходів з цих питань. Ведеться робота по зверненню профорганізацій усіх рівнів до керівництва держави, народних депутатів від нашої області (й від них вже є перші відгуки) щодо непідтримки вищевказаних законопроектів».

20220208 121040 1

    Звернувся профлідер за підтримкою у цій боротьбі й до  соціальних партнерів.

    Нинішня напружена ситуація, зазначалось також у доповіді, потребує активізації роботи на усіх напрямах із захисту прав та інтересів трудящих, і, насамперед, вдосконалення  внутрішньопрофспілкової робота, яка повинна бути спрямована на реалізацію рішень ХХІV обласної міжспілкової конференції та  VШ з’їзду ФПУ, й, насамперед – Стратегії діяльності Федерації на 2021-2025 рр.  «Час дій та якісних змін», стан реалізації якої планується розглянути у квітні на засіданні міжгалузевої ради профспілок.

  Саме з врахуванням головних напрямів діяльності облпрофцентру його президія працює зараз над активізацією роботи міських координаційних рад, проведенням своїх виїзних засідань на підприємствах і Днів облпрофоб’єднання на місцях. Для посилення впливу профспілок буде розвиватися співпраця з регіональним відділенням Асоціації об’єднаних територіальних громад і безпосередньо з керівниками цих громад.

20220208 114144 1

     І тому як ніколи є зараз актуальним  головний лозунг дніпропетровських профспілок  «Разом - ми сила!».

   Заступник голови Федерації Євген Драп’ятий оголосив   Привітання від голови ФПУ Григорія Осового з нагоди 115-річчя зародження профспілкого руху Придніпров’я, у якому відзначається, що профспілки Дніпропетровщини були й залишаються в авангарді профспілкового руху України.

    З привітаннями також звернулися голови - ЦР профспілки металургів і гірників України  Олександр Рябко та ЦК профспілки «Космомаш» Віктор Гармаш, керівник прес-центру ФПУ Юрій Робота, голова обласної тристоронньої соціально-економічної ради і керівник Федерації роботодавців області Віктор Сергєєв та інші.

    Великій  групі профспілковців, що найбільш відзначились, з нагоди визначної дати було вручено нагороди ФПУ та обласного профоб’єднання.

                       Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання