«Це безперечно так. Кожна людина праці повинна знати, що вона має право розраховувати на те, що буде зроблено все можливе для забезпечення її безпеки на роботі.

Ми вимагаємо, щоб Міжнародна організація праці (МОП) зробила охорону праці фундаментальним правом на робочих місцях. Це так само важливо, як свобода об’єднання та ліквідація примусової праці, дитячої праці та дискримінації у сфері зайнятості», – заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

Пройшло три роки з того часу, як на Столітній конференції МОП було вирішено, що це буде зроблено. За цей час майже 8,1 мільйона людей загинули на роботі і ще більше людей живуть із травмами та хворобами, несумісними з життям, тому що роботодавець не захистив їх.

Шаран Барроу також зазначила: «Пандемія COVID-19 незаперечно показала, що люди праці не можуть більше чекати. Смертності на робочих місцях можна запобігти, але останні дані показують, що у світі щонайменше кожні десять секунд гине працівник. Тим самим МОП започаткує скорочення цієї жахливої ​​кількості смертей і травм».

Більше, ніж фундаментальне право

 arton25433 a639c

МКП та її членські організації закликають уряди вжити заходів, для чого необхідно:

  • ратифікувати та виконувати основні конвенції МОП з охорони праці;
  • ратифікувати та виконувати всі галузеві конвенції або конвенції, пов’язані з конкретними небезпеками;
  • створити національні органи з охорони праці, які об’єднують представників профспілок та роботодавців;
  • вимагати надання послуг з охорони праці на робочих місцях для всіх, а також належної компенсації, включаючи визнання COVID-19 професійним захворюванням.

«Роботодавці повинні взяти на себе відповідальність за оцінку та усунення ризиків на робочих місцях та у ланцюжках постачання, а також консультуватися з профспілками з питань профілактики через комітети з охорони праці.

І нам необхідно, щоб МОП робила більше та вирішувала такі проблеми, як стрес на роботі, порушення опорно-рухового апарату та прийняла конвенцію про біологічні небезпеки, такі як COVID-19. Необхідно негайно визнати, що COVID-19 є загрозою на робочих місцях. Охорона праці має стати головним пріоритетом на роботі, а не чимось епізодичним», – наголосила на завершення Шаран Барроу.

 

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/International-Workers-Memorial-Day-2022?lang=en