281983724 3204970959745826 3268460719653997189 n

 

Традиційно у третій четвер травня українці святкують День Вишиванки. Цьогоріч свято припадає на 19 травня.

 

Цей День не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди.

Вишиванка — вже давно не тільки частина національного одягу. Вона є одним із найвпізнаваніших елементів нашої спадщини, символом волі та любові до України. Це наша культурна зброя, що обʼєднує кожного українця. Українські вишиванки є справжнім витвором мистецтва, на території України їх налічується близько сотні їх видів, різнячись від регіону до регіону візерунками, кольорами та техніками, вони уособлюють нашу унікальність та незламність як народу.

Вишиванка також уособлює вікову боротьбу українців за свою ідентичність і самобутність. Кожен хрестик, стібок, вишитий вручну, додає енергії, сил і мотивації, тому вишиванку носили воїни Київської Русі, запорізькі козаки, а зараз її носять бійці Збройних сил України.

"Нехай сьогодні вишиванка стане нагадуванням, що ми всі єдині і консолідовані, як ніколи. Вишиванка - у нашому серці, вона - це різноманіття, і водночас наш український код у любові до Батьківщини. До наших традицій, історії і спадщини. Цього у нас ніколи не відняти. Україна обов‘язково переможе," – зазначив у своєму привітанні зі святом Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

Пресцентр ФПУ

Джерело:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3486810-sogodni-den-visivanki.html