АМИН

3 червня 2022 року в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України з ініціативи Атомпрофспілки відбулася нарада, присвячена проблемам підприємств, що належать до сфери управління ДАЗВ, розташованих у Чорнобильській зоні відчуження. Нарада відбулася за участю Голови Атомпрофспілки Валерія Матова, представника Атомпрофспілки в ЧООП Миколи Тетеріна, голови профкому ЧАЕС Богдана Сердюка (приєднався онлайн), заступника очільника Міндовкілля Олександра Краснолуцького, керівників департаментів міністерства, очільника Держагентства України з управління зоною відчуження України Євгена Крамаренка. 

Підприємства Чорнобильської зони відчуження та Чорнобильська АЕС після звільнення від російських окупантів налагоджують свою роботу в нових умовах,ускладнених знищенням значної інфраструктури зони ворогом. Є труднощі з доставкою персоналу на станцію, організацією їх робочих місць, визначенням регламенту роботи, організацією місця проживання персоналу ЧАЕС, харчування працівників зони, з підготовкою до зимового опалення тощо. А також є проблеми вже традиційного недофінансування діяльності підприємств зони. Але головне питання, що непокоїть профспілку, це заяви адміністрації щодо необхідності «оптимізації» персоналу. Профспілка ініціювала нараду з керівниками міністерства, аби упередити скорочення чисельності працівників на підприємствах зони відчуження, а також зберегти рівень їхньої заробітної плати.

Голова Атомпрофспілки Валерій Матовна нарадіподякував заступнику міністра Олександру Краснолуцькому за оперативне реагування на звернення Атомпрофспілкитаорганізацію засідання, висловив надіюнаспільне швидке вирішенняпроблем, повязаних з умовами праці та перспективами розвитку чорнобильських підприємств.

«Ми змушені були звернутися до керівництва міністерства щодо вирішення питань, які накопичились у Чорнобильській зоні відчуження,хотіли б, як соціальні партнери,отримати повну інформацію про кроки адміністрації щодо перспектив діяльності підприємств зони, узгодити наші позиціїі мати злагоджені дії щодо розвязання проблем, особливо тих, щостосуються безпосередньо трудових колективів», зазначив Валерій Матов.

АМИН1

«Людей турбує передусім збереження чисельності колективів та рівня заробітної плати, сказавпредставник Атомпрофспілки у Чорнобильській організації профспілки Микола Тетерін.Наша позиція полягає в тому, що під час війни слово «скорочення» персоналу ми не повинні взагалі вимовляти. Керівництво називає це «оптимізацією», але ми розуміємо, що це скорочення. Ми маємо домовитися, щоб, хоча б на час воєнних дій, не «оптимізувати» чисельність, навіть якщо працівники не задіяні у роботах чи з якихось причин залучити їх до робіт неможливо».

Це центральне питання для Атомпрофспілки, його необхідно було узгодити на рівні міністерства, зазначили профспілкові лідери. Інші «тактичні» питання, що стосуються харчування, проживання, перевезення працівників, підготовки до зимового періоду тощо, мали би бути вирішені на рівні Державного агентства з управління зоною відчуження. Проте, на думку профспілки, вони вирішуються не досить ефективно. Тому ці профспілкові претензії також були озвучені на нараді у міністерстві: Агентство не має чіткого розуміння, як працюватимуть підприємства зони відчуження, не має перспективного плану їх розвитку, не розроблено механізму взаємодії і координації підприємств.

Особлива ситуація на Чорнобильській атомній електростанції з організацією проживання персоналу. Керівництво ДАЗВ проти поселення людей у ​​Чорнобилі, що передбачено нормативними документами, натомість пропонує організацію проживання у 10-кілометровій зоні.

Голова Держагентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренкопояснив: «Атомна електростанція через руйнування внаслідок окупації відрізана від Славутича, де мешкаєосновний персонал. Тому є труднощі з його доставкою.З огляду на це розглядається, що максимум персоналу працюватиме у Славутичі, а на ЧАЕС лише ті, хтобезпосередньо задіяний у роботах на атомнійелектростанції. У зв’язку з цим є потреба запровадження вахтового методу роботи та організації проживанняперсоналу на території Чорнобильської зони».

Йдеться про споруди, зведені під час ліквідації наслідків аварії 1986 року. Тепер передбачається у цих будинках розмістити гуртожитки для працівників ЧАЕС. Серед аргументів, які навівЄвген Крамаренко: зручність, бо персонал буде поруч із виробництвом, економія на перевезеннях,належне обслуговування і забезпечення умов у приміщеннях персоналом станції. На заваді планам адміністрації чинні нормативні документи, яківказують, що місцем проживання персоналу працівників зони може бути лише місто Чорнобиль. Проживання у 10-кілометровій зоніблизько ЧАЕС, як пропонує керівництво, не допускається.

АМИН2

Голова профкому ЧАЕС Богдан Сердюк поінформував учасників наради, що наразі консенсус з адміністрацією станції щодо вахтового методу роботи узгоджено. «Тут претензій немає. Є техніко-економічне обґрунтування, стежимо за процедурою впровадження вахтового методу роботи. Однакзанепокоєння спричиняємісце проживання, чияк називає адміністрація«тимчасового відпочинку» нашого персоналу. Ми наполягаємо на проведеннінезалежної експертизищодо цих місць тимчасового проживання персоналу. Звертаюся до керівництва ДАЗВ таМіндовкілля віднайти можливість її проведення. Адже санітарні правила прописують, що у десятикілометровій зоні ЧАЕС не має бути об’єктів для проживання», сказав Богдан Сердюк.

На нараді заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький у цілому підтримав вимоги профспілки і висловив таку позиціюміністерства: «У цей складний час, коли багато співвітчизників боронять нашу землю, має бути надійна система захисту працівників. І моя особиста позиція ми не повинні втрачати людей». На жаль, зазначив він, проблеми є, а механізмів вирішення їх подекуди немає. Він дав доручення керівнику ДАЗВ проаналізувати діяльність підприємств і підготувати відповідні пропозиції, пропрацюватиозвучені на нараді питання з директорами підприємств.

Представник Атомпрофспілки в ЧООП Микола Тетерін запропонував «запротоколювати усі рішення, прийняті за результатами обговорення на нараді, іззаявленою позицією міністерства. І далі за протоколом, узгодженим профспілкою, скластивідповідний планрозв’язання проблем за відповідної з профспілкою координації».

Лілія Соколова

#Atomprofspilka #Atomprofinfo