АГА

Профспілки Дніпропетровщини у ці важкі для країни часи продовжують докладати зусиль для забезпечення разом з господарниками стабільної роботи підприємств та соціального захисту працюючих, зменшення напруги на ринку праці та підготовки кваліфікованих кадрів, які зможуть замінити мобілізованих.

На цьому акцентував увагу присутніх голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль під час підсумкової наради, на якій було підбито підсумки виконання проєкту«ЕХАМ-Дніпро-3» «Зовнішнє управління професійною освітою. Впровадження елементів дуального навчання в професійно-технічну освіту на Дніпропетровщині. Досвід Німеччини».  Його реалізація відбувалась в рамках глобального українсько-німецького проєкту розвитку соціального діалогу в нашому регіоні, започаткованого Федерацією організацій роботодавців Дніпропетровщини (ФОРД) разом з німецькою організацією роботодавців “NORDMETALL”та за участю профспілок області.

Слід зазначити, що з квітня 2021 року по січень 2022 року у 7 новостворених районах області (Дніпровський, Нікопольській, Кам’янський, Криворізький, Новомосковський Павлоградський і Синельниківський) було проведено опитування ефективності співпраці 171 підприємства різних форм власності та напрямків економічної діяльності з 53 державними закладами професійної (професійно-технічної) освіти області, проаналізовано позиції сторін щодо їх оцінки результативності співпраці, спрямованої на задоволення потреб ринку праці в професійних робітниках.

В ході обговорення на нараді підсумків реалізації проєкту її учасники дійшли до думки про необхідність формування у державі нової моделі профтехосвіти відповідно до реальних потреб ринку. Матеріали згаданого вище анкетування будуть використані у ході підготовки Стратегії розвитку профтехосвіти області до 2027 року.

За результатами обміну думками було розроблено рекомендації з визначенням конкретних дій регіональної влади і всіх причетних звдосконалення процесу підготовки трудового робітничого потенціалу (зокрема, з використанням дуальної форми). Звертається в них увага й на необхідність осучаснення в колективних договорах підприємств розділів по роботі з молоддю.

Прес-центр Дніпропетровського  облпрофоб’єднання