Незадекларована праця Фото 1

У рамках Угоди про співпрацю між Управлінням Держпраці у Чернівецькій області та Чернівецькою обласною радою профспілок  відбулося засідання робочої групи з узгодження спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці в регіоні. Йшлося про підготовку до  інформаційної кампанії «Виходь на світло», яка незабаром розпочнеться і спрямована на зменшення неофіційної праці в області.

 

Як наголосила на засіданні робочої групи заступниця начальника Управління Держпраці Галина Кушнір, це можливо лише за умови максимальної поінформованості роботодавців та працівників щодо небезпек неофіційної праці для них самих та для країни загалом, адже економіка держави знекровлена через російське вторгнення.

Засідання відбулося за активної участі представників інших соціальних партнерів - Головного управління Пенсійного фонду України в області, Головного управління Державної податкової служби, Головного управління Держпродспоживслужби, Чернівецького обласного центру зайнятості, Укртрансбезпеки.

У ході ділового спілкування обговорено та скориговано План спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці, а також подальшу взаємодію у рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло».  

Узгоджено, що інформування роботодавців відбуватиметься мобільними групами, до яких увійдуть фахівці усіх представлених на засіданні структур. Інформаційною роботою спробують охопити  підприємства усіх форм власності, які працюють у різних галузях економіки.   

Окрема увага в інформаційній роботі надаватиметься релокованим підприємствам. Частина з тих, що вже переїхали на Буковину, відновили роботу. Відповідно зросла кількість вакансій, пропонованих суб’єктами господарювання.  

До проведення заходів кампанії активно залучатимуться місцеві ЗМІ: обговорено формати спільних телевізійних та  радіо-проєктів, можливості виготовлення та розміщення візуальної соціальної реклами.

Незадекларована праця Фото 2 

Михайло Лєньков,

завідувач відділом з питань

захисту соціально-економічних

та духовних інтересів працюючих

Чернівецької облпрофради