Ек

На запрошення голови ЄКП Луки  Вісентіні делегація ФПУ ( Осовий Г., Шилов В,)  та КВПУ (Волинець М.,Левіцька Н.,) 22 червня взяли участь у засіданні Європейської конфедерації профспілок.

Саме в ці дні органи ЄС розглядали і приймали рішення щодо майбутнього України у складі цього союзу.Крім участі у засіданні виконкому ЄКП українські профспілкові діячімали низку важливих зустрічей з європейськими високопосадовцями. зокрема з членами Європарламенту віце-президентом з комунікації та політичного планування Бюро групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів у Європейському Союзі (S&D) Педро Маркусом, з віце-президентом лівоцентристської  політичної групи в Європейському парламенті S&D, колишнім профспілковим діячом  Об’єднання німецьких профспілок ГабріелойБішофф,з віце-президентом (колишнім профспілковцем з Об’єднання німецьких профспілок) ЕвелінРегнер– австрійським юристом та політиком, з АйратксГарсією Перес, яка  є президентом групи S&D і очолює 145 євродепутатів групи.

Понад годину тривала зустріч з єврокомісаром із зайнятості та соціальних питань Ніколасом Шмітом – люксембурзькимполітиком дипломатом, економістом, парламентарем,діячем Люксембурзької соціалістичної робітничої партії, міністром кількох урядів у 2004—2019 рр., депутатом Європейського парламенту ІХ скликання (з 2019 р.), єврокомісаром із працевлаштування та соціальних питань з 1 грудня 2019 р.

Продуктивним були також зустрічі з керівником відділу Східного партнерства Європейської служби зовнішніх справ (Європейська дипломатична служба) — органу Європейського Союзу, створеного після набуття чинності 1 грудня 2009 року Лісабонського договору, РічардомТібб та з СаймономМордю, який  приєднався до кабінету президента Шарля Мішеля як головний радник із зовнішньої політики.

Всі вони висловили рішучу політичну підтримку народу України у боротьбі з російським агресором та  його прагненням щодо євроінтеграції. З свого боку профспілкові діячі поінформували про практичну роботу стосовно імплементації європейських норм в законодавство України, стан соціального діалогу і наголосили на потребі більшої координації як в середині країни, так і поза її межами з метою забезпечення прав громадян у сфері праці та організацій профспілок. Були отриманні запевнення,що надання Україні  статусу кандидата в члени ЄС посилить обопільну роботу на цих напрямах.

Мова йшла також про недопущення погіршення стану в Україні з правами працівників внаслідок його реформування і профспілок, зокрема, неприпустимість прийняття законопроєкту № 5371, яким  пропонується запровадження договірного регулювання трудових відносин, було заявлено, що він різко погіршує співвідношення сил між працівником і роботодавцем на користь останнього. Було вказано на неприпустимість погіршення трудового законодавства внаслідок його реформування, а також обмеження профспілкових прав.

Напередодні виконкому ЄКП Голова ФПУ побував у Польщі, де зустрівся з Головою Всепольського об'єднання профспілок (OPZZ) АнджеємРадзіковським, його заступником Пьотром Островським, а також з керівництвом Асоціації польських вчителів, високопосадовцями  державної інспекції праці. Члени делегації відвідали пункт гарячого харчування та подальшого облаштування в Польщі на Центральному залізничному вокзалі, учбово-виховний центр, створений українськими громадянами, які були змушені покинути Україну. Він привернув увагу представників OPZZ  до  необхідності виявлення серед біженців із України  колишніх профспілкових активістів та створення структури, яка б на громадських засадах займалося роботою з мігрантами.

Отже, йому було що сказати учасникам засідання виконкому Європейської конфедерації профспілок, у якому взяли участь лідери всіх 47 національних профцентрів, а також європейських глобальних структур. Першим питанням порядку денного був розгляд ситуації в Україні та Білорусі. Всі виступаючи одностайно засудили російську агресію та висловили солідарність з Україною. Однією з головних проблем профспілок називалася краща координація діяльності в Україні та у всій Східній Європі щодо прийняттябіженців. Першочергове завдання – забезпечити всіх житлом та їжею. Хоча перша хвиля біженців була зустрінута  великою мобілізацією волонтерів та солідарністю, однак довгострокові рішення щодо забезпечення житлом залишаються найважливішим питанням. Виникли додаткові проблеми щодо працевлаштування вчителів та забезпечення того, щоб вони не експлуатувалися, а були належним чином працевлаштовані відповідно до трудового законодавства країн, в яких вони перебувають. Проблема полягає в тому, щоб знайти роботу з відповідного профілю, оскільки більшість вакансій, доступних на ринку праці, відносяться до простого обслуговування,у той час як багато біженців мають вищу освіту. Але загалом отримати дозвіл на роботу в країнах Східної Європи простіше, ніж в інших західних країнах. Критично перешкодою залишається мовний бар'єр. Школи гостро потребують вчителів, котрі розмовляють українською мовою, і хоча багато хто вже намагається наймати українських вчителів у статусі помічника вчителя, попит на них значний і зростає.

У сфері вищої освіти мовні вимоги також утримують студентів від вступу до університетів, оскільки для вступу потрібне володіння мовами країн перебування на відповідному рівні. 

Виступаючи вказували на необхідність довгострокової підтримки України, українських біженців. Вони наголошували на необхідності відбудови України, залучення до цього процесу профспілок.

Одночасно на цій же панелі було розглянуте питання щодо переслідування незалежних профспілок у Білорусі. Було запропоновано направити крім місії МОП, місію ЄКП, для того, щоб терміново розпочати переговори  з білорускою владою.

Учасники засідання стоячи привітали членів української делегації. Григорія Осового було запрошено до виступу з трибуни.  Голова  ФПУ брав участь у з’їздах ЄКП у якості гостя у 2016 та 2019 рр.

  Голова ФПУ  подякував ЄКП, національним профцентрам країн-членів ЄС за політичну підтримку України і солідарність з українськими профспілками та засудження російської агресії  на мітингах і маніфестаціях, у численних листах і зверненнях, а також на різних площадках, де обговорювалося питання війни і миру у світі.Особливу подяку він висловив за надання гуманітарної допомоги українським біженцям, як всередині України, так і за її межами, а також за фінансову допомогу профспілкам, які в складних умовахвоєнного стану виконують свою місію представництва і захисту прав працівників. Він поінформував про реалізацію Стратегії ФПУ «Європейський вибір», що стало вагомим внеском громадянського суспільства у процес євроінтеграції і в кінці кінців заслужено призвело до очікуваного членства в ЄКП.

Він, зокрема, висловив тверде переконання, що надання Україні  статусу  країни-кандидатаматиме величезне значення для забезпечення в Україні верховенства права, а значить, зокрема, дотримання основоположних конвенцій МОП та директив ЄС. Було наголошено, що трудові та соціальні права мають бути складовою частиною євроінтеграції України до ЄС

Григорій Осовий звернувся до високого зібрання підтримати заяву ФПУ щодо прийняття її у члени європейської профспілкової сім‘ї, яка практичними справами доказала свою прихильність європейським цінностям, демократії і активно захищає права працівників. Очільники профоб’єднань Німеччини, Норвегії, Польщі, Італії, Франції,Швеції,Іспанії,європейських глобальних профспілок «Індастріал», Громадського обслуговування підтримали заяви ФПУ і КВПУ.

Після завершення виступу на сцену піднялися усі члени української делегації. Голова ФПУ передав під бурхливі оплески присутніх Прапор України Генеральному секретарю ЄКП, всі учасники засідання піднялися на подіум і зробили фото, засвідчили таким чином свою солідарність з Україною і Конфедерацією демократичних профспілок Білорусії, лідери якої знаходяться в ув’язненні за пропаганду миру і демократії в країні.

У той же день відбулася зустріч членів української делегації з Генеральним секретарем ЄКП Лукою Вісентіні. Під час зустрічі Лука Вісентіні запропонував надіслати листа до Голови ЄврокомісіїУрсули фон дер Ляєн та Єврокомісару Ніколасу Шміту щодо направлення коштів, які надходять до України, не лише на адресу держави, а і соціальним партнерам. Він торкнувся заяв ФПУ та КВПУ щодо вступу до ЄКП. За його словами, після отримання відповідних документів - статутів організацій, списків їх керівництва тощо - Керівний комітет ЄКП у вересні на своєму засідання розгляне надіслані документи та прийме рішення, яке так очікують ФПУ та КВПУ, рекомендувати Виконкому ЄКП, який відбудеться в жовтні,  прийняти обидві організації до ЄКП. До завершення військового стану українські організації не сплачуватимуть внески. Розмір внесків залежить від кількості членів, якими організації увійдуть в ЄКП. У свою чергу, кількість членів, якими організації увійдуть в ЄКП, визначатиме кількість її представників у керівних органах.

Лука Вісентіні також звернувся до представників українських організації за підтримкою його висунення на посаду Генерального секретаря МКП.

Голова ФПУ Григорій Осовий подякував за можливість приєднатися до європейської профспілкової сім’ї, адже Україна, українські профспілки з моменту проголошення незалежності України відразу взяли курс на вступ до ЄКП, інакше не могло бути, враховуючи, що Україна однозначно визначилася щодо  намірів вступити до Європейського Союзу.

Голова ФПУ повідомив, що програми обох кандидатів на посаду Генерального секретаря були розіслані усім членам Президії ФПУ. Згідно з існуючою процедурою ФПУ, визначиться щодо підтримки одного з кандидатів. Разом з тим Григорій Осовий зазначив, що Луку Вісентіні добре знають в українських профспілках, адже він очолював місію МКП-ЄКП, яка приїздила до Києва на прохання ФПУ у зв’язку з намаганнями органів влади прийняти антипрофспілкове трудове законодавство, а також знають про численні звернення МКП-ЄКП до найвищих посадових осіб Євросоюзу та України. Григорій Осовий згадав виступ Луки Вісентіні біля Будинку Кабінету Міністрів під час акції протесту ФПУ. Він подякував Луці Вісентіні за значну фінансову допомогу, яка надається українським біженцям, як в Україні, так і поза її межами, і конкретно українським профспілкам. Українські профспілкові очільники запросили Луку Вісентіні відвідати Україну в серпні, цього року, можливо, разом з Генеральним директором Міжнародної організації праці. Лука Вісентіні погодився приїхати до України. Конкретні дати візиту будуть визначені у робочому порядку.

P.S. ПрезидіяФПУ на засіданні27 червня прийняла рішення – підтримати кандидатуру Луки Вісентіні на посаду Генерального секретаря МКП.

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ