Investigate EU anti worker lobbying 260722

 

Чергове літо смертоносної спеки показує, чому Європі конче потрібний закон про максимальні робочі температури для захисту працівників від наслідків зміни клімату.

Профспілки закликають Європейську комісію вжити заходів після того, як минулого тижня в Іспанії двоє робітників втратили свідомість та померли від теплового удару. У Франції, де немає максимальної робочої температури, у 2020 році від нещасних випадків на виробництві, пов'язаних із спекою, загинули 12 людей.

Подібні трагедії стануть поширенішими без законодавчого закріплення безпечної робочої температури.

За даними ВОЗ, зазвичай люди найкраще працюють за температури від 16°C до 24°C. Коли температура піднімається вище 30°C, ризик нещасних випадків на робочому місці збільшується на 5-7%, а коли температура перевищує 38°C, ймовірність нещасних випадків зростає на 10-15%, показують дослідження.

Запаморочення, головний біль і м'язові судоми є ранніми симптомами теплового стресу, який може призвести до блювоти, втрати свідомості і, зрештою, до смерті, якщо не вжити заходів.

За даними Eurofound, в ЄС 23% усіх працівників піддаються впливу високих температур не менше чверті часу, у сільському господарстві та промисловості цей показник збільшується до 36%, а у будівництві – до 38%.

Однак опитування членських організацій ЄКП показало, що лише в кількох європейських країнах існує законодавство, що забезпечує безпеку працівників під час теплових хвиль, причому граничні значення варіюються від 28 до 36 градусів.

Бельгія: 29°C при легкому фізичному навантаженні, 26°C при помірно тяжкому фізичному навантаженні, 22°C при тяжкому фізичному навантаженні і 18°C ​​при дуже тяжкому фізичному навантаженні.

Угорщина: 31°C для сидячої та легкої фізичної роботи, 29°C для помірної фізичної роботи та 27°C для важкої фізичної роботи

Латвія: Максимальна робоча температура для роботи в приміщенні 28°C

Чорногорія: Максимальна робоча температура на відкритому повітрі 36°C

Словенія: Температура повітря у робочих зонах не повинна перевищувати 28 °C

Іспанія: Максимальна робоча температура для сидячої роботи, наприклад офісної, становить 27°C, а для легкої роботи - 25°C. Однак ці обмеження не поширюються на всі види робіт, ні на всіх працівників, ні на всі приміщення.

В умовах кліматичної кризи, що наростає, ЄКП закликає Європейську комісію усунути прогалини у захисті працівників за допомогою директиви про максимальні робочі температури.

ЄС та національні уряди також мають забезпечити дотримання існуючих правил, скасувавши значне скорочення кількості трудових інспекторів за останнє десятиліття.

Одних порад недостатньо, оскільки дані зі США свідчать про те, що працівники з нестабільною зайнятістю найбільш уразливі до спеки: понад 70% усіх смертельних випадків, пов'язаних із спекою, відбуваються протягом першого тижня роботи.

Заступник генерального секретаря ЄКП Клаес-Мікаель Стіл сказав:

«Теплові хвилі можуть бути смертельними для людей, які працюють без захисту від сонця, як ми вже спостерігали в Іспанії цього літа.

Робітники щодня знаходяться на передньому краї кліматичної кризи, і їм необхідний захист, щоб відповідати постійно зростаючій небезпеці від екстремальних температур.

Погода не визнає національних кордонів, тому нам потрібне загальноєвропейське законодавство про максимальні робочі температури.

Політики не можуть продовжувати ігнорувати небезпеку для наших найуразливіших працівників, не виходячи зі своїх кондиціонованих офісів».

Примітки

Резолюція ЄКП щодо необхідності дій ЄС щодо захисту працівників від високих температур

Звіт ETUI про теплові хвилі як професійну небезпеку

Джерело: https://www.etuc.org/en/pressrelease/climate-crisis-requires-eu-law-maximum-working-temperatures