2749069

Через війну в країні очікується досить високий рівень безробіття – близько 30% за підсумками року,- за словами першої віцепрем’єрки – міністра економіки Юлії Свириденко.

 

Всі, хто стоїть і збирається стати на облік, повинні знати, що Уряд активізує механізм залучення безробітних до «Армії відновлення» країни через їх участь у суспільно корисних роботах, за які платитимуть мінімальну зарплату, повідомляє Міністерство економіки.

Організатором робіт має бути військове командування спільно з ОВА самостійно або з залученням органів виконавчої влади.

До робіт залучатимуться всі працездатні особи, зокрема, зареєстровані безробітні та внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я, – пояснили в Мінекономіки.

При цьому безробітні отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн), що в більшості випадків є вищим, ніж допомога з безробіття.

З учасниками таких робіт укладатимуться строкові трудові договори відповідно до Кодексу законів про працю України», – повідомляють у Мінекономіки.

Безробітні зможуть бути залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру.

Наприклад, це може бути: облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів; заготівля дров для військових та населення; розбір завалів і відновлення житлових будинків чи інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій; розвантаження гуманітарної допомоги; надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку та інші види робіт.

На сьогодні суспільно корисні роботи вже запроваджені в Сумській та Чернігівській областях.

Як повідомляє Чернігівська ОВА, наразі на Чернігівщині вже прийняті рішення про організацію суспільно корисних робіт у трьох територіальних громадах області: Прилуцькій, Козелецькій та Дмитрівській. Станом на 24 жовтня у цих роботах взяли участь 47 людей, долучаються до них ще понад 30.

Звертаємо увагу, що з вересня набули чинності зміни щодо нарахування та виплати допомоги з безробіття.

Департамент правового захисту

апарату ФПУ