виконком

2 листопада 2022 року в приміщенні управління праці департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА відбулося засідання виконавчого комітету обласної тристоронньої соціально-економічної ради за участю сторін соціального діалогу, де розглянуто низку питань.

Зокрема, - «Про Територіальну угоду між Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, Івано-Франківським обласним об’єднанням організацій роботодавців та Радою профспілок області. З цього приводу відбулася жвава дискусія, під час якої було внесено низку пропозицій. Профспілкова сторона (її озвучила в. о. заступника Голови Ради профспілок області Олександра Гринів) відстоювала позицію, що з метою створення умов для максимально швидкого відновлення діяльності підприємств в умовах воєнного стану та післявоєнного розвитку економіки Територіальна угода має бути оновлена, до неї мають бути внесені необхідні зміни для консолідації зусиль щодо виконання областю функцій тилового забезпечення Збройних Сил України, а також відновлення економічного потенціалу вітчизняного бізнесу. Зокрема, пропонувалося включити положення стосовно активізації роботи райдержадміністрацій і територіальних громад щодо всебічного забезпечення життєдіяльності області, в тому числі продовольчої та екологічної безпеки, енергоефективності, вживання усіх можливих заходів для стимулювання розвитку підприємницької діяльності на території громади, передусім із залученням фінансових засобів і ресурсів за програмами міжнародної технічної допомоги; грантів, які надаються міжнародними організаціями, доброчинцями та урядами іноземних держав; отримання фінансування від ДФРР тощо; створення умов для максимально повного використання потенціалу релокованого на територію громади бізнесу та інтелектуального і трудового ресурсу вимушених переселенців у економічному розвитку громади (передусім у тому разі, якщо ВПО не планують або тимчасово не можуть повернутися в місця постійного проживання). Окрім того, пропонувалося внести ряд рекомендацій для включення до колективних договорів, виходячи пропозицій членських організацій ФПУ щодо основних завдань колективно-договірної роботи на 2023 рік. Проте переважну підтримку отримала інша пропозиція сторін влади та роботодавців, а саме: залишити діючу Територіальну угоду до закінчення війни та прийняття Генеральної угоди.

Про те, як було організоване літнє оздоровлення дітей в області департаментом соціальної політики ОДА, а також про передання низки функцій від органів соціальної політики до Пенсійного фонду України; вирішення кадрових питань і нові умови праці в період змін доповіла в.о. директора департаменту соціальної політики ОДА Уляна Миронюк. Обговоривши проблемні питання, які мають місце, члени виконкому вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану», що вирішить питання створення однакових умов участі в конкурсі на проведення оздоровлення для всіх оздоровчих закладів.

Плануючи подальшу роботу, соціальні партнери вирішили на наступне засідання виконкому ОТСЕР винести питання про виплату лікарняних за новим законодавством, оскільки ліквідовуючи Фонд соцстраху ці функції держава передає роботодавцям.

Рада профспілок Івано-Франківської області