круглий стіл

За ініціативи Ради профспілок Івано-Франківської області  24 січня в приміщенні РПО відбувся Круглий стіл з обговорення проблемних питань щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в якому взяли участь  представники апарату Ради профспілок області, обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я  та Головного управління Пенсійного фонду України в області.

Як зазначила Перший заступник Голови РПО Олександра Гринів, чинне законодавство передбачає обов’язок роботодавців відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах. Протягом останніх років, пов’язаних з економічними змінами, спричиненими  COVID-19  та військовою агресією росії, працівники, зайняті на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, перебувають під постійним ризиком зменшення пенсійних виплат через відсутність необхідних коштів у роботодавців, зокрема і на проведення атестації робочих місць. Непоодинокі випадки, коли чисельність пенсіонерів значно перевищує штатну чисельність працівників, а сума до відшкодування пільгових пенсій неспівставна з обсягами доходів. Така ситуація, наголосила Олександра Гринів, створює фінансові проблеми  на підприємствах та установах, не дає змоги своєчасно виплачувати зарплату та страхові внески, зростають борги з їх виплати. Зазначене створює також соціальну напругу в колективах, призводить до втрати робочих місць. Особливо гострою є ця проблема в сфері охорони здоров’я, де установи отримали статус комерційних неприбуткових підприємств.

Про такі проблеми в конкретних медичних закладах області розповіла Голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Наталія Бирчак. Вона наголосила, що станом на 01.01. 2023 року чотири заклади охорони здоров’я мають заборгованість понад 797 тис.грн. по відшкодуванню пільгових пенсій, призначених за списком №2. Це заклади психоневрологічного та фтизіопульмонологічного профілю.

За даними галузевої профспілки щомісячна сума регресних пенсій медичним працівникам у 2022 році складала 1млн.291 тисячу. До кінця 2023 року право на призначення пільгових пенсій  матимуть майже 1.5 тисячі медичних працівників. Станом на 01.01.2023 року – 486 осіб. Враховуючи, що в місцевих бюджетах на 2023 рік кошти на відшкодування пільгових пенсій не передбачені, а інших джерел поступлень у згаданих вузькопрофільних закладах з надання психоневрологічних та фтизіопульмонологічних послуг немає ( знаємо, що НСЗУ фінансує лише видатки за програмою медичних послуг), як результат, виникає загроза накопичення боргів з відшкодування зазначених виплат, а також застосування до цих роботодавців  судових позовів.

Про ситуацію в області щодо відшкодування пільгових пенсій, призначених за Списками №1 та №2 інформував заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в області Валерій Семанишин. Посадовець зазначив, що станом на 01.01.2023 року на обліку в органах Пенсійного фонду перебували 73 підприємства, які мають умови праці, за якими пенсія призначається на пільгових умовах за Списком №1, та 227 платників – за Списком №2. За 2022 рік нараховано до відшкодування фактичних витрат на виплату пільгових пенсій на суму 120.3 млн. грн, в рахунок яких спрямовано 87.7 млн.грн. Середньомісячні нарахування склали понад 10 млн.грн.

З них - 45 медичних закладів, яким нараховано до відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з січня поточного року 486 пенсіонерам на суму 1291,9 тис.грн. . Вони мають відшкодувати ці фактично виплачені пільгові пенсії. При цьому слід зауважити, що три медичні установи ще не розрахувалися за зобов’язаннями за 2022 рік і заборгували 594.5 тис.грн. А це тягне за собою зайві витрати на оплату судового збору.

                 Учасники Круглого столу обговорили шляхи врегулювання даної проблематики та прийнято рішення:

 перше- звернутися до органів місцевого самоврядування, у відомстві яких знаходяться комунальні заклади охорони здоров’я - боржники з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, стосовно передбачення відповідних коштів у місцевих бюджетах;

друге – звернутися до Верховної Ради України щодо запровадження механізму реструктуризації заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій за заявою страхувальника;

третє - законодавчо звільнити від здійснення відшкодувань заклади охорони здоров’я психоневрологічного та фтизіопульмонологічного профілю, оскільки ці заклади не мають джерел додаткового надходження коштів. 

 

Рада профспілок Івано-Франківської області