5 1502232323

Враховуючи впровадження нової структури Національної суспільної телерадіокомпанії України, 14 лютого у центральному офісі Суспільного відбулися спільні консультації представників телерадіокомпанії та Профспілки працівників культури України.

Профспілкову сторону представляли: заступниця Голови  Профспілки Галина Гайдук, голови територіальних організацій Профспілки Лідія Колодко (Київської міської), Тетяна Побережна (Вінницької), Анатолій Яловий (Дніпропетровської), Зоя Кадук (Кіровоградської), голова Спільного представницького органу профспілок АТ НСТУ Олександр Косяченко, голови первинних профспілкових організацій і члени профкомів центральної дирекції та регіональних філій Суспільного, працівники апарату Центрального комітету та Київської міської організації Профспілки.

Для залучення до участі у засіданні керівників філій та профактиву регіональних філій дана подія відбулася в онлайн-режимі, що дало змогу головам територіальних організацій Профспілки та профактиву філій поставити запитання безпосередньо керівництву НСТУ.

На початку діалогу з керівництвом Суспільногозаступниця Голови Профспілки Галина Гайдукнаголосила, що будь-які зміни істотних умов праці повинні пройти з чітким дотриманням законодавства України:«Сьогоднішнє зібрання є свідченням того, що наша профспілка перебуває у плідному соціальному діалозі з компанією НСТУ. Успіх компанії залежить, передусім, від людського фактору. Стимулом роботи є належне ставлення керівництва до працівників, активна діяльність профспілки, морально-психологічний клімат в колективі. Я впевнена, що сьогоднішнє зібрання не дасть втратити довіру ні до адміністрації, ні до профспілки».

Галина Гайдук поставила ряд актуальних запитань, повʼязаних з трансформацією Суспільного, впровадженням нової структури та змінами в організації виробництва й праці, які передбачають у тому числі скорочення низки посад, та зазначила: «В ході трансформації структури можливо відбудуться й зміни профспілкової структури у Суспільному. Це вкрай важливо для подальшої співпраці Профспілки з роботодавцем в світлі колективно-договірних відносин. Адже, СПО разом з керівництвом Компанії необхідно буде підготувати та внести зміни до чинного колективного договору».

Як повідомив у своєму виступі голова правління Суспільного мовлення Микола Чернотицький нова трансформація компанії відбуватиметься як на рівні центрального офісу, так і на рівні регіонів. Цей процес передбачає запуск нових напрямів роботи, в тому числі ІТ-технологій, а також створення нових посад і скорочення персоналу. 

«Перед компанією стоять нові виклики, нам потрібно модернізуватись. Деякі функції логічно зменшуються, однак згодом введуться інші, нові функції, які потребують іншої спеціалізації, наприклад, IT або маркетинг. Ми також маємо реагувати на безпекові ризики й організовувати роботу компанії так, щоб забезпечувати безперебійне мовлення в умовах війни, попри всі виклики. Наша задача на сьогоднішній консультації — розробити комплекс заходів, який зробить процес скорочення більш м’яким, людяним, дозволить нашим працівникам отримати підтримку та допомогу в пошуку нової роботи у межах компанії чи поза нею», — сказав Микола Чернотицький.

Голова правління зазначив, що трансформація відбувається за умов військової агресії та скороченого бюджету компанії. Так, через безпекові питання у Львові був створений резервний центр мовлення, що потребувало посилення інженерного напряму. Водночас телецентр «Олівець» в Києві, навпаки, був законсервований, відповідно, не потрібна та кількість технічного й сервісного персоналу у Києві, яка його утримувала. Відбувається реорганізація філій: будуть створені шість хабів — потужні центри виробництва, бюро і гіперлокальна мережа журналістів. Наявність журналістів Суспільного в усіх територіальних громадах країни дозволить, серед іншого, значно знизити рівень корупції на рівні місцевої влади.

Член правління Суспільного Дмитро Козлов додав, що компанія зацікавлена в збереженні працівників. «Ми були б раді, якби наші таланти з Києва могли переїхати до Львова», — сказав він, коментуючи появу нових інженерних посад у регіонах, в той час як вони скорочуються в центральному офісі.

Взявши слово, Олександр Косяченко, голова СПО первинних профорганізацій АТ «НСТУ», запропонував виділити один додатковий оплачуваний вихідний день на тиждень, який працівники, чиї посади скорочуються, зможуть присвятити пошуку роботи.

«Потрібно провести індивідуальну роботу з кожним членом колективу, чия посада буде скорочена. Провести особисту зустріч, запропонувати ті вакантні посади, які є. До цього вже дуже уважно поставився відділ кадрів — все, що у них є, вони запропонують», — зазначив Олександр Косяченко.

За підсумками зустрічі керівництва Суспільного та представників профспілок  було напрацьовано комплекс заходів щодо пом’якшення умов скорочення штату та чисельності працівників при зміні в організації виробництва і праці: 

·       Надати працівникам, які отримали письмове попередження про вивільнення, за їх заявою один додатковий оплачуваний вихідний день на тиждень протягом лютого – квітня 2023 року з метою пошуку роботи або участі у відповідних зустрічах та співбесідах.

·       Працівникам, які отримають письмове попередження про вивільнення, запропонувати усі наявні в АТ «НСТУ» (центральній дирекції та філіях) вакантні посади (планується скоротити в цілому у Компанії 372 посади, наявних вакансій на сьогодні налічується 140).

·       Утворити «гарячу лінію» фахівців з рекрутингу для надання консультацій працівникам, які підпадають під майбутнє вивільнення, щодо пошуку роботи та допомоги у підготовці резюме.

·       Залучити представників профспілкових організацій до складу комісій з визначення переважного права на залишення на роботі працівників, що підлягають переведенню/звільненню та попередженню про майбутнє звільнення з роботи.

         Крім того, Профспілці під час консультацій вдалося відстояти ряд посад, які займають профспілкові активісти у філіях Суспільного.

 

Професійна спілка працівників культури України