отсер 2

16 лютого в приміщенні Івано-Франківської обласної військової адміністрації відбулося засідання  виконавчого комітету обласної тристоронньої соціально-економічної ради. В її роботі взяла участь та виступила перший заступник голови Ради профспілок області Олександра Гринів.

Цього разу  профспілки, влада та роботодавці зініціювали розгляд трьох питань: Про застосування ліквідаційної процедури на ДЛП «Прикарпатліс», Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану»,  та питанню, яке порушили власне профспілки - «Про сприяння у вирішенні проблем, пов’язаних з діяльністю ТОВ «Карпатнафтохім».

Перше та друге з  розглянутих питань вимагають прискореного прийняття законодавчих змін,  тому за рішенням ОТСЕР будуть повторні вже Звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України якнайшвидше внести ці зміни. Так, непрацююче підприємство ДЛП «Прикарпатліс» має безнадійних 59,7 млн.грн. боргу колись взятого іноземного кредиту разом з нарахованою на нього пенею, та плюс 1 млн.850 тис. грн. боргів із зарплати. Все нерухоме майно підприємства перебуває в податковій заставі. На виконання рішення суду щодо погашення кредиту управлінням державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції в області накладено арешт на грошові кошти, що містяться на рахунках підприємства. Фонд державного майна у 2022 році ініціював на розгляд ВР прийняття рішення про ліквідацію державного підприємства та дозволу здійснити продаж майна. Очікуваний дохід від продажу майна склав би 8-10 млн. грн. Рішення не прийняті. Сторони соціального діалогу прийняли Звернення до голови Верховної Ради з проханням якнайшвидше внесення на розгляд проєкт Закону України «Про особливості припинення за рішенням власника державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій належать державі» № 8205 від 14.11.2022 р.

Соціальні партнери також ініціюють зміни до постанови 590 , щоб розширити коло оздоровчих закладів, надавачів оздоровчих послуг, не тільки тих, які згідно постанови мають знаходитися в горах та мають 1 чи 2 категорії, а й інших ( на  Прикарпатті таких є 19). Наразі ці заклади не мають можливості укладати угоди для подальшого продажу путівок. Раніше вже направлялися листи до Міністерства фінансів та Прем’єр-Міністру Д. Шмигалю. Поки що результату нема. Тому ОТСЕР повторно просить ці державні відомства ініціювати внесення змін та сприяти мережі закладів оздоровлення які можуть надавати якісні послуги оздоровлення дітям області та всієї України.

Найбільшу дискусію викликало обговорення питання, пов’язаного з діяльністю ТОВ «Карпатнафтохім», де на цей час заблоковані всі поточні рахунки в установах банків.

Зупинення виробництва несе загрозу виникнення на хімічному вибухонебезпечному підприємстві надзвичайних техногенних ситуацій, як в регіоні, так і в Україні. Але найгіршим є те, що заручниками ситуації стали працівники Товариства, які вже три місяці поспіль не отримують заробітної плати. А це величезна кількість сімей ( близько чотирьох тисяч), в тому числі 391 сім’я, в яких обидва члени працюють на підприємстві. І що важливо, від початку повномасштабного вторгнення росії 129 працівників стали на захист нашої держави та сьогодні воюють на фронті.

отсер

ЦК профспілки, обласна організація профспілки працівників хімічної та нафтохімічної промисловості  писала відповідні Звернення до Кабінету Міністрів, поки що безрезультатні, а зараз продовжують бити в набат, щоб потім не було пізно.  Справа по підприємству наразі на розгляді в Апеляційному суді, що унеможливлює  якісь дії, одначе підприємство мусить працювати, тим більше мають бути виключені всі техногенні небезпеки.

ОТСЕР чекає рішення суду та створила спеціальну комісію, щоб звертатися до надзвичайників, до керівництва області врахувати надзвичайну ситуацію і діяти в рамках повноважень.