DSCN6817

20.02.2023 Київська міськпрофрада та її членські організації взяли  участь у  першому в цьому році засіданні Координаційного комітету сприяння зайнятості населення, що відбулося у режимі відеоконференції.

 

             Під час заходу були заслухані та обговорені питання:

                1. Про План роботи Координаційного комітету сприяння зайнятості населення на 2023 рік.

       2. Про ситуацію на ринку праці міста Києва та діяльність столичної служби зайнятості.

                З доповідями із зазначених питань виступили представники Департаменту соціальної політики, Київського міського центру зайнятості, Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

       З першого питання порядку денного представник Департаменту соціальної політики поінформував, що проєкт Плану роботи Координаційного комітету сприяння зайнятості населення на 2023 рік розроблений з урахуванням пропозицій структурних підрозділів ВО КМР(КМДА), Київського міського центру зайнятості та Київської міськпрофради. До проєкту Плану роботи включені для розгляду на засіданнях комітету 10 питань.

          Що стосується другого питання порядку денного, то ситуація на ринку праці м. Києва з урахуванням наслідків воєнної агресії рф залишається складною, але не критичною та контрольованою. Протягом 2022 року статус безробітного отримали 36,5 тис. осіб, що на 29% більше, ніж у 2021 році. Загалом, протягом минулого року послугами столичної служби зайнятості скористалися 55,5 тис. громадян, які шукали роботу, з них 46,7 тис. осіб мали статус зареєстрованого безробітного.

Попит на робочу силу різко зменшився через неможливість працювати у зонах бойових дій, зниження попиту на товари та послуги, проблеми з логістикою та невизначеність майбутнього. Так, у січні-грудні 2022 року в базі даних Київського міського центру зайнятості налічувалося 28,7 тис. вакансій, що у 2 рази менше, ніж у відповідному періоді 2021 року. Протягом 2022 року працевлаштовано за сприяння міської служби зайнятості 8,6 тис. осіб; із наданням компенсації єдиного соціального внеску роботодавцям працевлаштовано 20 безробітних; проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості м. Києва 0,3 тис. осіб.

З метою оперативного задоволення кадрових потреб роботодавців фахівці столичної служби зайнятості застосовують повний спектр безоплатних послуг (підбір персоналу на засадах рекрутингу; організація співбесід роботодавців з претендентами на робоче місце; проведення інформаційно-консультаційних та інформаційно-масових заходів у дистанційному режимі). Протягом 2022 року укомплектовано більше 5,3 тис. вакансій на 3,5 тис. підприємствах.  З 01 липня 2022 року запрацювала державна програма «єРобота» з надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу, запроваджена Урядом для надання безповоротної державної допомоги суб’єктам господарювання у формі грантів на створення або розвиток власного бізнесу. В 2023 році стартував новий етап державної програми «Власна справа».

Протягом січня 2023 року послугами столичної служби зайнятості скористалися 10,2 тис. громадян, з них 7,9 тис. зареєстрованих безробітних, що на 33% або 3,9 тис. осіб менше, ніж у відповідному періоді минулого року. Отримували допомогу по безробіттю 5,8 тис. осіб (зменшення на 45% або 4,8 тис. осіб). За сприяння міської служби зайнятості забезпечено роботою      412 осіб, отримали профорієнтаційні послуги – 4,5 тис. осіб.

Під час дії воєнного стану тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів, а її максимальний розмір не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня календарного року (на сьогодні – 6 700 гривень).

На початку лютого 2023 року в базі даних КМЦЗ налічувалося 4,4 тис. актуальних вакансій, про які роботодавці повідомили столичну службу зайнятості.

изображение viber 2023 02 20 11 48 54 607

З метою покращення ситуації на ринку праці та стимулювання роботодавців до працевлаштування окремих категорій безробітних, Постановою Кабінету Міністрів України від 10.02.2023 року № 124 затверджено «Порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних». Реалізація Порядку № 124 у 2023 році дозволить збільшити рівень зайнятості українців завдяки економічному стимулюванню роботодавців шляхом компенсації витрат роботодавців за працевлаштування зареєстрованих безробітних.  

На 01.01.2023, в середньому по місту Києву, на одне вільне робоче місце претендувало 2 безробітних, проти 1 особи на відповідну дату минулого року.

За результатами обговорення було наголошено, що сторони соціального діалогу спільно докладатимуть зусиль для стабільності та покращення ситуації на столичному ринку праці.

 

     Підготовлений Департаментом соціальної політики Протокол засідання буде надіслано Сторонам для підписання.                                                             

          

                   

                   Відділ з соціально-економічних відносин

                 та соціального діалогу