1 11

Рада профспілок Івано-Франківської області та обласне відділення Національної служби посередництва та примирення ініціювали засідання Круглого столу з нагоди Дня соціальної справедливості за участю представників обласного обєднання організацій роботодавців.

Розглянуто стан соціально-трудових відносин на території області, розбіжності, які виникли, а також здійснено прогноз з цих питань на                 I півріччя 2023 року. За результатами проведеного моніторингу стану і динаміки соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях області учасники круглого столу відзначили, що основними чинниками, які спричиняють ускладнення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах і організаціях області, є заборгованість із виплати заробітної плати, а також невиконання або не належне виконання роботодавцями умов колективних договорів.

Станом на 1 лютого 2023 року в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) на обліку знаходяться 9 випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин, 8 з яких – щодо порушення вимог чинного законодавства щодо своєчасної виплати заробітної плати.

Найбільше своєї уваги учасники заходу присвятили питанню врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів). Одним з таких конфліктів, який на даному етапі ще більше усугубився через зростання заборгованості з виплати заробітної плати та зупинення виробничих потужностей ТОВ «Карпатнафтохім», зареєстрований ще в 2019 році між найманими працівниками цеху з виробництва хлорвінілу та дирекцією підприємства.

З того часу відбулося ряд судових засідань, також розгляд справи в апеляційному суді, одначе до сих пір колективний договір на підприємстві не узгоджений з Галузевою угодою, вимоги найманий працівників не виконані. Тому ситуація перебуває на контролі в обласному відділенні Національної служби посередництва та примирення та в профспілках.

Голова Ради профспілок Івано-Франківської області Володимир Уєвич інформував про дії профспілок щодо розв’язання порушених питань, відстоювання соціальної справедливості працівників, їх соціально-економічного захисту.

13

Підкреслено, що важливо також не втратити добру практику ведення тристороннього соціального діалогу та комунікацію з важливих прийнятих рішень. Зокрема, учасники заходу домовились продовжити проведення зустрічей, у ході яких розглядати питання щодо рівня заробітної плати та стану погашення заборгованості з її виплати; надавати консультації представникам сторін соціально-трудових відносин з питань застосування чинного законодавства, а також проводити спільну роботу щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) у бюджетній сфері в умовах децентралізації.

На завершення підписано Угоду про подальшу співпрацю між Радою професійних спілок Івано-Франківської області та відділенням Національної служби посередництва примирення в області.

 

Рада професійних спілок Івано-Франківської області