02

27 лютого 2023 року відбулося засідання Президії  Федерації профспілок області, на якому розглядалося питання щодо посилення соціального діалогу в трудових колективах підприємств, організацій та установ членських організацій ФПО у сфері трудових відносин в умовах воєнного стану.

 

Відкрив та вів засідання Голова Федерації профспілок області Микола Колесник, який зазначив, що роль соціального діалогу та колективно-договірного регулювання як основного інструменту захисту трудових прав працівників важко переоцінити, особливо під час воєнного стану.

В рамках соціального діалогу профспілки області плідно співпрацюють з обласним об’єднанням організацій роботодавців, органами влади та місцевого самоврядування. Укладено Територіальну, Міську Угоди, 9 обласних галузевих угод та 18 міжгалузевих районних, 2021 колективний договір, дія яких поширюється на 92% штатних працівників.

З доповіддю Про посилення соціального діалогу в трудових колективах підприємств, організацій та установ членських організацій ФПО у сфері трудових відносин в умовах воєнного стану виступила Тетяна Побережна - перший заступник Голови ФПО, голова обласної організації профспілки працівників культури.  

Доповідач наголосила, що в зв’язку з війною гостро постало питання захисту соціально-економічних прав та інтересів спілчан. На сьогодні одним з найважливіших завдань для соціальних партнерів є збереження трудового потенціалу й забезпечення прав та соціальних гарантій трудівників.

Діяльність переважної більшості членських організацій ФПО спрямовувалася на недопущення погіршення трудових прав спілчан в умовах воєнного стану засобами колективних договорів і угод.

01

Воєнний стан вніс свої корективи у чинне законодавство у сфері колективно-договірного регулювання, надавши право роботодавцям ініціювати призупинення низки положень колективного договору (Закон України №2136). У зв’язку з цим зусилля членських організацій ФПО, первинок були спрямовані на активізацію співпраці зі сторонами соціального діалогу з метою утримання роботодавців від односторонніх дій в трудових відносинах з працівниками та припинення дії окремих положень колективного договору.

У своїй доповіді Тетяна Побережна навела конкретні приклади роботи галузевих профспілок по захисту трудових прав спілчан в умовах воєнного стану. Особливо активно працювали в цьому напрямку обласні організації профспілок: освіти і науки, культури, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, державних установ, електроенергетики,  машметалбізнесу, лісового господарства, соціальної сфери, текстильної та легкої промисловості.

Голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Сергій Пугачов поділився досвідом роботи та досягненнями щодо захисту трудових прав спілчан в умовах воєнного стану.

Після конструктивного обговорення Президія ФПО ухвалила відповідну Постанову.

 2023 рік – рік 104 річниці утворення профспілкового об’єднання Вінниччини. З метою висвітлення діяльності профспілок по організації працівників на виконання професійних обов’язків на робочих місцях для забезпечення обороноздатності країни та життєдіяльності  населення в умовах воєнного стану, Президія ФПО прийняла Постанову “Про проведення ІІ етапу Х Фотоконкурсу ФПО “Наближаємо спільну Перемогу”.

Керуючись “Положенням про народні та зразкові колективи профспілок України” та з метою активізації їх творчої діяльності в умовах сьогодення, Президією ФПО було прийнято Постанову Про проведення атестації народних та зразкових аматорських  колективів культурно-освітніх закладів профспілок області.

Микола Колесник підвів підсумки засідання Президії ФПО, подякував членським організаціям за активну роботу в умовах воєнного стану.

Джерело: http://vinfpo.org.ua/index.php?option=com_k2&view=item&id=893

Профспілкове об’єднання Вінниччини